2015. szeptember 1.

Barackos-mákos papucs

Évekkel ezelőtt sütötték anyuék ezt a finom süteményt, valamikor ilyentájt, hiszen emlékszem, friss, édes őszibarackkal készítették. Mivel most is éppen barackszezon van, úgy gondoltam, megosztom veletek ezt a receptet, hátha valaki pont ilyen sütit szeretne csinálni.

Én is éppen barackos sütemény recepteket keresgéltem, így bukkantam rá a gépemen ezekre a régi fotókra. Egyből eszembe is jutott, hogy milyen finomak voltak a gyümölcsös-mákos papucsok és hogy anyukám hogy mondta, hogy legközelebb nem ő fogja elkészíteni az élesztős leveles tésztát, inkább megveszi készen. :) Valószínűleg az volt a probléma, hogy ez a fajta tészta nem 10 perc alatt készül el. Viszont egy 5-6 tagú családnak maximum ennyi idő kell a végeredmény eltüntetéshez, így nem feltétlenül éri meg a belefektetett idő és energia.


Szerencsére már egészen jó minőségű élesztős-leveles tésztákat lehet vásárolni készen, amit csak formázni, tölteni kell és már mehet is a sütőbe, de ha valaki saját kezűleg szeretne ilyen tésztát gyártani, annak szeretettel ajánlom Szamóca oldalát, ahol fázisfotókkal illusztrálva tökéletesen le van írva ennek menete.

Hozzávalók a papucshoz:
- 1 dl tej
- 1/2 vaníliarúd
- 2 evőkanál méz
- 8 dkg cukor
- 20 dkg darált mák
- 2 evőkanál rum
- 1 citrom reszelt héja
- 50 dkg élesztős leveles vajas tészta (esetleg sima leveles tészta)
- 1 üveg őszibarackbefőtt (vagy friss őszibarack)
- 1 tojássárgája
- 8 dkg cukor

A tejet felforraljuk a vaníliával, a mézzel és a cukorral. Hozzáadjuk a mákot, elkeverjük és újra felforraljuk . Belekeverjük a rumot és a citrom reszelt héját, majd hagyjuk kihűlni a tölteléket. Ne felejtsük eltávolítani a vaníliarudat belőle.

 A barackbefőttet jól lecsöpögtetjük, vagy a friss barackot meghámozzuk, kimagozzuk és szeletekre vágjuk. A tésztát 3-4 mm-esre nyújtjuk és kb. 12 x 12 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére egy kanálnyi mákos tölteléket teszünk majd a négyzetek sarkait felvert tojássárgájával bekenjük. Két szemben fekvő sarkat egymásra hajtunk, a nyílásokba a mák mellé egy-egy barackgerezdet helyezünk és mögöttük a csücsköket a barackokra hajtjuk, hogy ne csússzon ki a gyümölcs. A papucsokat a felvert tojássárgája maradékával megkenjünk.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (az élesztős tészta esetében további fél órát kelesztjük), majd 200 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük.


A receptet anyu a kedvenc gasztromagazinjában, a Vidék íze egy régebbi számában találta. Én mindenképpen az élesztős leveles tésztát ajánlom hozzá, sokkal finomabb, mint sima leveles tésztával. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése