2013. február 28.

Franciasalátás sonkaalagút

Nagyon-nagyon el vagyok maradva mindennel, hiszen még egy szót sem ejtettem a szilveszterre készített hidegtálakról, salátákról. Pedig lassan itt a húsvét és akkor folytathatom a húsvéti menüvel. :)

A szilveszteri összefoglalót már láthattátok korábban és még akkor ígértem, hogy lesznek receptek is. A leglátványosabbal kezdeném, ami nem az én művem, hanem anyué. Már nem először készítette el, de mindig nagy sikernek örvend, már csak azért is, mert nagyon mutatós, minden asztalnak dísze lehet.


Érdemes 1-2 nappal a fogyasztás előtt elkészíteni, hogy jól összeérjenek az ízek és legyen ideje teljesen megszilárdulni a zselatinnak. Tulajdonképpen az adja neki a tartást.

A következő mennyiség 2 nagyobb őzgerincformához elegendő. Akinek nincs kedve saját készítésű majonézzel bíbelődni, természetesen készítheti boltival is, de anyuék mindig saját maguk készítik.

Hozzávalók:
- 24 szelet szögletes sonka
- 1 kg mirelit franciasaláta alap
- 1 konzerv csemegekukorica
- 3 nagyobb savanyú uborka
- 10 db tojás
- 1,5 dl víz + fél leveskocka vagy ezek helyett 1,5 dl húsleves
- 2 tasak zselatin

A majonézhez:
- 4 tojás sárgája
- 4 dl olaj
- 4 kávéskanál citromlé
- só, bors
- mustár
- csipetnyi porcukor
- kb. 300 g. tejföl


A 10 db tojást keményre főzzük, megtisztítjuk. A franciasaláta alapot enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és félretesszük hűlni.

A 1,5 dl folyadékot (húslevest) a két tasak zselatinnal felforraljuk, majd kihűtjük, de vigyázzunk, hogy ne dermedjen meg.

Elkészítjük a majonézt. Nagyon fontos, hogy szobahőmérsékletű tojással és olajjal dolgozzunk. Robotgép segítségével a tojások sárgájába, lassan csurgatva, szinte cseppenként belekeverjük az olajat. Elég hosszú folyamat, de lényeg, hogy jó alaposan ki legyen dolgozva. Citromlével, sóval, borssal, porcukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a tejfölt és ízlés szerint a mustárt is, végül a zselatinos húslevest.


A franciasaláta alaphoz hozzáadjuk a kukoricát és a felaprított uborkát is, majd az egészet összekeverjük a majonézzel.

Két őzgerinc formát kibélelünk folpack-kal, úgy hogy a folpack végei jóval túllógjanak a forma szélein. Beleterítjük a sonkaszeleteket. Ha egy sonkaszelet nem éri át a formát az egyik szélétől a másikig, használjunk többet, de ne egymás mellé fektessük, hanem mindig legyen egy kis átfedés.

A mélyedéseket félig megtöltjük franciasalátával, egymás mögé belehelyezünk 5 db tojást majd feltöltjük teljesen a salátával. A tetejét befedjük sonkával és ráhajtjuk a folpack két lelógó szélét.

Ugyanezt megismételjük a másik őzgerinc formával is és ezután betesszük a hűtőbe hűlni. Fogyasztás előtt tálcára borítjuk.



A szeletelésnél vigyázni kell, mert a tojás könnyen kiugrik belőle. :) Hideg helyen több napig is eláll és akár önmagában is fogyaszthatjuk, hiszen húst is tartalmaz.





4 megjegyzés: