2013. február 17.

Párnacsücske

Gondoltam ha már Anya neve szerepel a Vidék íze februári számában a Párnacsücske recept mellett, amire nagyon büszkék vagyunk, a blogon is megírom, hogy is készül ez a fánkra hajazó, nagyon finom nasi.
A legalább 10-15 éves újság kitépett oldala, amin a recept van, már rongyos, foltos, olyan sokszor készítette el már Anya a csücsköt. Le is kellett másolnom, hogy legyen egy szebb változata is. :)


Igaz, hogy lassan vége a farsangi időszaknak, de azért érdemes kipróbálni ezt az édességet. Az év bármely időszakában. :)



Aki szívesen kipróbálná, az alábbiak szerint járjon el:

Hozzávalók:
60 dkg liszt, 7 dkg vaj, 5 dkg cukor, 5 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 30 dkg keményebb lekvár (vagy sütésálló lekvár), reszelt citromhéj, 5 dkg fahéjas porcukor, csipetnyi só, a sűrítéshez zsír vagy olaj.


Az élesztőt 2 dl  langyos tejjel, 10 dkg liszttel, 1 evőkanál cukorral, csipetnyi sóval összekeverjük és megkelesztjük. Amikor megkelt, a többi liszttel, az olvasztott vajjal, tejjel, cukorral, a tojássárgákkal és a reszelt citrom héjjal közepesen kemény tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, és meleg helyen 35-40 percig kelesztjük. Amikor megkelt, kiborítjuk a gyengén lisztezett gyúródeszkára, félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és nagyobb kockákra daraboljuk. Mindegyik közepére lekvárt teszünk, átlósan háromszögletűre, csücsökre összehajtjuk, megint letakarjuk, s még fél órát kelesztjük. Forró, bő olajban mindkét oldalát megsütjük, s fahéjas porcukorral meghintve adjuk asztalra. 


Vigyázat, nagyon laktató desszert! És vigyázat, nem lehet belőle csupán egyet enni! :) 






6 megjegyzés:

  1. Nálunk is nagy kedvenc, persze túrós töltelékkel is nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó ötletet adtál, úgy még nem kóstoltuk. :)

      Törlés
  2. Kipróbáltam ezt a receptet, és nagy sikere volt. köszönjük

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi pedig nagyon szépen köszönjük, hogy kipróbáltad. Örülünk, hogy ízlett :)

      Törlés