2013. május 22.

Majonézes tésztasaláta

Az elmúlt hetekben kétszer is volt szerencsém megkóstolni ezt a finom, majonézes tésztasalátát. Már többen is várjátok a receptjét, amit sikerült megszereznem, ezért gyorsan közzé is teszem.

Először keresztmamám készítette el a családi kerti partira. Olyan aranyos és lelkes volt, Imit titokban odahívta magához a konyhába, hogy kóstolja meg, szerinte ízleni fog-e nekem. Hát persze, hogy ízlett! Hiszen csupa olyan dolog van benne, amit szeretek. Ráadásul nemcsak az én, hanem a családom többi tagjának is elnyerte a tetszését, így biztos, hogy én is meg fogom csinálni.


A fenti kép keresztmamám tésztasalátájáról készült, Judit két féle grillezett csirkemelle - az egyik narancsos volt (!) - és grillezett zöldségei mellé. Nagyon jól illettek egymáshoz, én kétszer is szedtem belőlük.


Hétvégén pedig nálunk volt kerti parti, méghozzá egy igazi baráti összejövetel. Húszan voltunk, ha a két négylábú családtagunkat nem számoljuk. Igaz, a húsz főből csak tizenkilenc fogyasztott az ételekből, italokból, mert a huszadik még csak fél éves és őt teljesen lefoglalta az, hogy mindenki vele foglalkozik és körülrajongják. :)

Három terített asztallal vártuk vendégeinket és nagyon-nagyon szorítottunk, hogy jó idő legyen. Nálunk már legendaszámba megy az, hogy ha mi kerti partit tervezünk, akkor biztos, hogy leszakad az ég fél órával azelőtt, hogy teljesen készre főne a bográcsban az étel.


Vilma őrködött a pásztortarhonya mellett. Gondolom nem melegedni feküdt a tűz mellé, hiszen éppen elég meleg volt aznap. Inkább az illatok vonzották oda. A bogrács Imi felségterülete, így a pásztortarhonyát ő főzte és nagyon jól sikerült. Erre bizonyíték az, hogy nem maradt belőle semmi...


 .... ami azért is nagy szó, mert mellette még készült kb. 4,5 kilónyi húsból mindenféle grillezett finomság: mustáros tarja, fehérboros csirkemell és szójaszószos-fokhagymás csirkecomb filé.

Vendégeinket arra kértem, hogy ha valaki valamit szeretne hozni, az sütemény vagy saláta legyen, esetleg innivaló. Le a kalappal mindenki előtt, mert egy hadseregre való saláta, süti és ital gyűlt össze. Én langyos újburgonya salátával készültem, Berniék tzatzikivel és görög salátával. Dia coleslaw salátát és hihetetlenül finom túrós-epres piskótatekercset csinált. Bee ostoros kalácsot sütött, Ági különleges keksztekercseket gyártott, Mazsi és András meggyes-csokis muffint. Judit pedig bazsalikomos húsgombócokból, sajtból és paradicsomból formált partifalatkákat, valamint a híres tésztasalátával érkezett.

Ez itt az ő változata:


A recept pedig a következőképpen hangzik:

Hozzávalók (a fenti fotón látható üvegtálnyi adaghoz):
- 25-30 dkg Gyermelyi szarvacska tészta
- 1 doboz 450 g-os tejföl
- 320 g (2 db 160 g-os) majonéz
- mustár
- cukor
- őrölt bors
- 4-5 db csemege uborka
- 2 kicsi vagy 1 nagy alma
- 1 doboz konzerv kukorica
- snidling vagy újhagyma

A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és kihűtjük. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk. A kukoricát lecsepegtetjük, az uborkát szintén kockára vágjuk. Az újhagymát karikázzuk, a snidlinget felaprítjuk. Mindezeket egy nagy tálban összekeverjük.

A majonézt kikeverjük a tejföllel és ízlés szerint mustárral, cukorral, borssal (Judit javaslata szerint pl. 2 evőkanál mustár, 1,5 evőkanál porcukor, fél mokkáskanál őrölt bors). Természetesen lehet házi majonézből is csinálni.

A tésztás keverékhez hozzáadjuk a majonézes-tejfölös mártást és alaposan összevegyítjük. A tetejét snidlinggel díszíthetjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Judit megjegyzése: "Érdemes akár egy éjszakát is állni hagyni, úgy jobban összeérnek az ízek. Fontos, hogy jó minőségű legyen a tészta, mert a vacak szétfővősből nem az igazi. :)".


Judit előtt látható az a bizonyos üvegtál, ami tele volt a finom salátával. Sokan dicsérték és fogyasztottak is belőle rendesen. Nagyon laktató, akár önmagában is teljesen jó vacsorára például, nem is kell mellé enni semmit.

Judittal mindketten imádjuk a kukoricát és a tejfölt, így ez közös kedvencünk lett.


Az időjárás megkegyelmezett nekünk, elkészültek az ennivalók és nyugodtan el tudta fogyasztani mindenki azt amit szeretett volna. Volt aki mindent végigkóstolt. :)

A húsokat fatálakra rendeztem és grilleztem melléjük cukkinit, padlizsánt, gombát és paprikát is. Lehetett válogatni.


Majd miután mindenki jóllakott, jöhettek a sütemények. Egyik finomabb volt mint a másik. Dia csokis bevonatú túrós-epres piskótatekercse pillanatok alatt elfogyott. Mazsiék csokis-meggyes muffinja sem tartott sokáig. Bee finom, foszlós, langyos ostoros kalácsa kicsit tovább bírta, de csak azért, mert egy egész tepsivel készített. És amikor már a végét járták a sütik, megérkezett Ági a felmentő sereg a keksztekercseivel. :)

Ám a nap legnagyobb sztárvendége tagadhatatlanul Bence volt...


... aki azonnal elbűvölt mindenkit a mosolyával, kék szemeivel, nyugodt és vidám természetével.


 Szüleinek ezúton is gratulálok, mint ahogy már megtettem máskor is. Anyukáját ismerve nem is lehetne másmilyen ez a kisember, csakis ilyen kiegyensúlyozott. Említettem már ezt is, de most le is írom: ha lenne gyerekem, ilyent szeretnék én is magamnak. :)

Bencét minden érdekelte: a fényképezőgép, a körülötte lévő mosolygó emberek, a kutyák. Egymás kezéből kapkodtuk ki őt. :)


Szeretném itt is megköszönni barátainknak, tesóméknak hogy eljöttek és velünk voltak aznap, valamint hogy mindenféle finomat hoztak magukkal. Reméljük, hogy jól éreztétek magatokat! :) Folytatás következik!

A Facebook-os olvasóinknak pedig köszönöm, hogy szorítottak nekünk, hogy jó időnk legyen. Kéréseteket meghallgatták az égiek, este 10-ig nem esett egy csepp eső sem! :)



3 megjegyzés:

  1. "Dia csokis bevonatú túrós-epres piskótatekercse" Elfogyott mire mentem?!?!?! Megyek bőgni egyedül egy sarokba :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kb. 5 perc volt az élettartama a sütinek. Ezek szerint te még nem voltál itt akkor. :( Szólj Diának, hogy te nem kaptál belőle, biztos csinál neked :)

      Törlés