2013. május 26.

Tojásos koszorú és Egérkék

Tudom, már mindjárt a májusnak is vége, túl vagyunk a Pünkösdön, én meg a húsvétról írok. Kérek mindenkit, nézze el nekem ezt a késést. Engesztelésül egyszerre két dologról is szeretnék írni ebben az egy bejegyzésben.

Ahogy azt már korábban olvashattátok, számtalan finomságból lehetett választani húsvétkor. Fogyókúráról szó sem lehetett annál, aki betért hozzánk. A bejegyzésem főszereplői sem éppen gyomornyugtató, könnyű saláták. Viszont egyrészt remekül mutatnak az ebédlő asztalon, másrészt nagyon finomak. 

Mindkét étel "családi vállalkozásban" készült. Amikor Andrásommal festettük a főtt tojásokat, hogy az ebédlő díszítő elemei legyenek, Anya megkért minket, fessünk be neki is néhány nyers tojást. Néztünk nagy, kerek szemekkel, hogy biztos benne, hogy nyersen akar tojást festeni? Biztos. De miért így? Na, ezt már nem árulta el, ez meglepetés volt. Húsvét első napján, ebédkor ismerhettük meg Anyáék meglepetését. Azért nem kellett megfőzni a tojásokat, mert együtt sültek a kalácstésztával! Hát nem izgalmas? Nekünk nagyon tetszett. Egy részlettel volt csupán probléma. Nem jöttek rá Anyáék, hogy lehet rögzíteni a színt a tojáson, így sajnos megfestette a kalács közepét is sülés közben. Ha bárkinek tanácsa van ezzel kapcsolatban, szívesen fogadjuk! :)

Egérkék (macskák) és tojásos koszorú az asztalon
Kezdetnek akkor a tojásos koszorú receptjét osztom meg veletek, amit Anyukám a Vidék íze áprilisi számából nézett ki. Mindenek előtt az édes kalácstésztát kell elkészíteni az alábbiak szerint: 
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 1,5 dkg élesztő, 5 dkg puha vaj, 8 dkg cukor, 3 tojássárgája, 1 nagy csipet só, 2 dl sűrű tejszín, 2 dl langyos tej, 1 csomag vaníliás cukor

"Ez egy gazdag, viszonylag sok vajat, tejszínt és tojássárgáját tartalmazó, ünnepi alkalmakhoz illő alap kalácstészta. A lisztet, a vajat, a tojásokat elővesszük a kamrából és a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Csak utána kezdünk a tészta elkészítéshez. A tejet és a tejszínt egy edényben langyosra melegítjük. 
Ha géppel készítjük el a tésztát: a vajat kivéve az összes hozzávalót beleszórjuk a dagasztótálba, illetve a tartályba, és legalább 20 percig dagasztjuk. Utána beleöntjük a langyos, olvasztott vajat, és még 5 percig dagasztjuk.
Cipót formázunk a kész tésztából. Icipici liszttel megszórjuk a tetejét, tiszta konyharuhával letakarjuk. Meleg (de nem túl forró), huzattól védett helyre tesszük. Hideg időben (30 fok alatti) betakargatjuk egy könnyű, meleg takaróval is. Hagyjuk szépen kelni. A szükséges idő függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a felhasznált alapanyagoktól, a tészta keménységétől, szóval nem lehet pontosan megmondani. Legalább egy órát kell számítani, de lehet akár kettő is. Akkor kelt meg a tészta, ha szemmel láthatóan legalább a duplájára nőtt, és ha megbökjük, szépen lágyan megremeg.

Formázás: a megkelt tésztát enyhén  lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Emiatt természetesen össze fog esni, de ez nem baj, majd a második kelesztésnél újra megnő. Ezután tetszőleges módon formázzuk - esetünkben koszorú formára -, sütőlemezre tesszük, és letakarva újra kelesztjük. Ez most jóval gyorsabb lesz, mint az első pihentetés, kb. fél óra elég lesz rá. Ekkor szobahőmérsékletű, villával kicsit felvert tojással megkenjük (akármelyik tojásrész jó hozzá, tökéletesen megfelel a tésztából kimaradt fehérje is), és előmelegített sütőben megsütjük."

Ehhez tartozik a Tojásos koszorú receptje:
Hozzávalók: 1 adag édes kalácstészta, pár nyers, színesre festett tojás, jégcukor, 1 felvert tojásfehérje a tetejére
"A megkelt tésztát átgyúrjuk, egyforma rudakat formázunk belőle. Két-két szálat összesodrunk, körré alakítjuk, rátesszük a sütőpapírral leterített sütőlapra. Közepükbe ültetünk egy-egy nyers, színesre festett tojást, letakarva hagyjuk kicsit még kelni. Lekenjük a tetejét felvert tojással, megszórjuk cukorral és 180 fokra felforrósített sütőbe toljuk, addig sütjük, míg szép pirosas barna nem lesz."

Malacka pogik, töpörtyűs pogik, András sütije és a koszorúk
Most következik az Egérke receptje, amit a Mindmegettén talált meg Anya.

Hozzávalók 12 darabhoz: 6 tojás, 4 dkg vaj, 1 evőkanál mustár
A díszítéshez: 1 kis fej saláta, 6 piros retek, 1 kis sárgarépa, 5 szemes bors, összetörve.

Elkészítés: A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, majd kettévágjuk. Kivesszük a sárgájukat, és azt átpasszírozzuk. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk és tetszőlegesen elrendezzük egy tálon. A retket, a répát megtisztítjuk, megmossuk, a retket vékony karikákra, a répát vékony, hosszú csíkokra vágjuk. 
Habosra keverjük a vajat a mustárral, megsózzuk, és belekeverjük a tojássárgákat. Jól összedolgozzuk, és a krémet visszatöltjük a tojásba. Rátesszük a főtt, töltött tojásokat a krémmel lefelé. 

A munkafolyamat végét mi csináltuk Andrásommal. A retekkarikákból füleket, a répacsíkokból bajuszt készítünk. Az összetört borsból lesz az egér szeme és orra. A legnehezebb dolog az volt, hogy ha lyukacskát vájtunk a tojásba a szemeknek, akkor többnyire kinyomta a borsdarabot a lyukacska. Végül egész jól sikerültek, az egérkéket körberaktuk a tányéron, és középre 4 macskát is készítettük, más fülformával és kisebb szemekkel. 

Egérkék a hűtőben
Nos, ezek a hiányzó húsvéti receptjeim így május 26-án. :)                                                                   



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése