2015. szeptember 11.

Zöldséges burgonyalepény

Sokszor bajban vagyok, hogy milyen köretet találjak ki például sült húsok mellé. Ezerféle különlegességről olvasok nap mint nap, de amikor arról van szó, hogy mit főzzek, akkor természetesen csak az alapok ugranak be elsőre: sült krumpli, burgonyapüré, párolt rizs és társai.

Aztán amikor továbbgondolom, már jönnek az ötletek, néha recept után, néha pedig rögtönzök. Így volt ez a héten is, amikor megnéztem, hogy mi van otthon és ezután megszületett ez a zöldséges burgonyalepény.



Sült is-főtt is, krumplipüré is meg nem is. Kedvünk szerint dúsíthatjuk friss vágott petrezselyemmel, egyéb zöldfűszerrel, de én például a kedvenc Szárika fűszerkeverékemmel ízesítettem, amelyet kifejezetten burgonyás ételekhez szoktam használni.

A Tepsis burgonya fűszerkeverékben különféle szárított zöldségek és fűszernövények vannak, mint például póréhagyma, paszternák, zellerlevél, fűszerpaprika, őrölt feketebors, stb. Ezek kombinációja tökéletesen illik a krumplis ételekhez, nagyon kellemes ízt ad nekik.

Bővebben ezen a linken olvashattok erről a fűszerkeverékről.


Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 1 kis fej hagyma
- 20 dkg vegyes zöldség (pl. mexikói zöldségkeverék)
- 1 evőkanál vaj
- 3 tojás
- 1 evőkanál zsír
- 1,5 dl tejföl
- Szárika Tepsis burgonya fűszerkeverék
- só

Ízlés szerint válasszunk hozzá zöldséget. Lehet akár mirelit vagy friss is, zöldborsó, zöldbab, sárgarépa, brokkoli, bármi amit szeretünk.

Lényeg, hogy enyhén sós vízben főzzük roppanósra a kis kockákra, darabokra vágott zöldséget. Tehát nem túl puhára, mert sütés közben tovább puhul majd. Szűrjük le és tegyük félre.


Közben a krumplit hámozzuk meg, vágjuk kisebb kockára. Sós vízben főzzük puhára. Közben a megtisztított, felaprított hagymát pároljuk meg a zsíron és keverjük hozzá a lecsepegtetett zöldségeket is.

A krumplit szűrjük le, törjük össze a vajjal. Szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd robotgép segítségével keverjük ki a tejföllel és a kettéválasztott tojások sárgájával. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd ezt is forgassuk bele a burgonyába. Végül a zöldségeket is keverjük a masszához.

Simítsuk sütőpapírral bélelt sütőformába és 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. negyed órán keresztül, amíg megpirul a teteje.


Szeletelhetjük késsel, vagy kiszúrhatunk belőle tetszőleges formát. Önálló ételként is fogyaszthatjuk egy tál friss salátával, de sült és grillezett húsok mellé is tökéletes köret.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése