2015. szeptember 23.

Almás burgonyán sült csirkecomb

Saját magamon érzékelem legjobban azt az igazságot, hogy ahogyan változik az ember kora, úgy változik az ízlése is. Rengeteg olyan étel van, amit gyerekkoromban nem szerettem, most meg a kedvenceim közé tartoznak. És fordítva. Nagyon furcsa és érdekes ezt megtapasztalni.

A csirkehússal kapcsolatban pedig még kacifántosabb a történet: gyerekként imádtam a húslevesben főtt csirkeaprólékot, élen jártam a csirkeláb-csirkenyak lecuppogtatásában, a máj csak az enyém lehetett. Most rá sem bírok nézni ilyesmire. A rántott csirkecombot nagyon szerettem, aztán jött az a korszakom amikor semmi mást nem bírtam megenni csirkéből, mint a mellet. Most újra barátkozó stádiumban vagyok a combokkal. Kíváncsian várom, mikor jön el az a pont, amikor csirkeszárnyat és/vagy farhátat akarok enni. :)


Arra jöttem rá, hogy ha nem csak sima, egyszerű sült vagy rántott csirkecombról van szó, hanem különlegesebben van elkészítve, akkor szívesebben kóstolom meg az ételt. Múlt héten a Nők Lapját lapozgatva találtam egy receptet Vrábel Krisztinától, ami nagyon megtetszett. Egy kicsit alakítottam rajta a szám íze szerint, valamint hadrendbe állítottam a Szárika Szárnyashús fűszerkeverékemet - mert tudtam, hogy különleges ízt ad a benne lévő rengetegféle fűszer a húsnak - és úgy sütöttem meg a combokat.


Hozzávalók 1 nagy gáztepsire való adaghoz:
- 1,5 kg csirkecomb (egész, vagy külön alsó, külön felső is lehet)
- 20 dkg szeletelt bacon
- 15 dkg trappista sajt
- 1 kg burgonya
- 2-3 db alma
- 1 közepes hagyma
- Szárika Szárnyashús fűszerkeverék
- só
- őrölt bors
- olívaolaj
- fél merőkanálnyi maradék húsleves (elhagyható)


A csirkecombokat megmostam, egy műanyag tálba tettem és bőven megszórtam a fűszerkeverékkel és egy ici-pici sóval. Jól összekevertem és állni hagytam.

Amíg állt, a gáztepsimet kikentem olívaolajjal. A krumplit meghámoztam, vékony cikkekre vágtam és átöblítettem. Az almát megmostam és magházukat eltávolítva szintén vékony gerezdekre szeltem. A hagymát megtisztítottam, félbe- majd csíkokra vágtam. Ezeket a tepsi aljára rendeztem, megszórtam sóval, borssal és összekevertem.

A csirkecombok bőre alá bedugdostam egy-egy darabka trappista sajtot, majd szeletelt baconszalonnába betekertem mindegyiket. A csomagokat az alma-krumpli-hagyma tetejére ültettem.

Volt egy kis maradék húslevesem, abból egy keveset aláöntöttem, hogy minél előbb megpuhuljon minden a gőzben, majd alufóliával lefedtem a tepsit és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam.


Kb. 40 percig sütöttem, addigra megpuhult a krumpli és a hús szinte leomlott a csontról. Az alufóliát eltávolítva grill fokozatra kapcsoltam a sütőmet és 5 perc alatt szépen megpirítottam a tetejét.

Nagyon finom, szaftos főétel lett a végeredmény, amiből anyukám kétszer is szedett (ez nagy szó) és nekem is különösen ízlett (ez még nagyobb szó!). :)


Az eredeti receptben fokhagyma is szerepelt, ha jól emlékszem, így nyugodtan kicserélhetjük a vöröshagymát fokhagymára. Valamint tovább fűszerezhetjük rozmaringágacskákkal, amelyet a csirkecombok és a gyümölcsös-zöldséges alap közé rejthetünk még sütés előtt. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése