A hozzávalók tekintetében csak minimálisan tér el a képviselőfánktól, egyetlen dolog szerepel benne pluszban: a leveles tészta. Ez adja ugyanis a torta alapját. Az égetett tészta, a leveles tészta, a habos vaníliakrém és a tejszínhab összességében egy igazán könnyű desszertet eredményez. Bátran készítsétek el és a siker garantált!
A torta alapja tehát:
- 25 dkg (mirelit) leveles tészta
A 26 cm-es tortaformám alját késheggyel körberajzoltam a felengedett, kinyújtott mirelit leveles tésztán és kivágtam belőle a kör alakot. Ezután a tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral és rázártam a kapcsos keretet. Belesimítottam a leveles tésztát.
Hozzávalók az égetett tésztához (fánkokhoz):
- 4 tojás
- 1 dl víz
- 6 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál cukor
A vizet felforraljuk a sóval, cukorral és vajjal. Hozzáadjuk a lisztet és gyorsan csomómentesre keverjük. Folyamatos keverés mellett addig pirítjuk, amíg a massza el nem válik az edény falától és az edény alján vékony fehér réteg képződik.
Lehúzzuk a tűzről és belekeverünk 1 tojást. Majdnem teljesen kihűtjük. Ezután robotgéppel egyesével alaposan beledolgozzuk a maradék 3 tojást.
A massza egy részét habzsákba töltjük és a leveles tésztára a tortaforma külső peremétől indulva csigavonalat rajzolunk. Nem kell túlságosan szorosan, hiszen meg fog nőni a tészta sütés közben és összeérnek a vonalak.
A maradék masszából sütőpapírral bélelt tepsibe habzsák segítségével tetszőleges méretű egyforma halmokat nyomunk, hagyjunk ezek között is helyet, hiszen jól megdagadnak.
Ezután 200 fokra előmelegített sütőben egymás után pirosas-barnásra sütjük a süteményeket kb. 25-30 perc alatt. Vagy légkeveréses sütőbe egyszerre is betolhatjuk a két sütőformát.
A sütő aljára tegyünk egy vízzel töltött edényt, hiszen a sütinek gőzre van szüksége a növekedéshez. Ne nyissuk ki közben a sütő ajtaját, mert összeesnek! Amint megsültek a fánkok, még forrón, egy recés kés segítségével vágjuk le a kalapjukat (csak a különálló fánkoknak!) hogy a gőz azonnal távozhasson belőlük. Ha a gőz bentreked, a fánkjaink visszapuhulnak, összeesnek. A tortaalapot a tortaformában hagyjuk kihűlni, ne vegyük le róla a keretet.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 tasak Dr. Oetker Házi krémes krémpor
- 8 dl tej
- 3 dl habtejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 1 tasak Dr. Oetker Expressz zselatin fix (ha szükséges)
A Házi krémes krémport a tasakon található utasítás szerint 3 perc alatt kikeverjük hideg tejjel. A tejszínt a cukorral együtt kemény habbá verjük. Amennyiben nem azonnal tálaljuk, vagy utaztatjuk a süteményt, ahogy én is tettem, érdemes egy tasak Expressz zselatin fixet is belekeverni, így biztos hogy nem folyik el a tejszínhabunk.
A kihűlt tortaalapot megkentem egy réteg vaníliás krémmel, majd rásimítottam egy kis tejszínhabot. A fánkokat megtöltöttem először vaníliás krémmel majd tejszínhabbal és ráhelyeztem a torta tetejére. A fánkok kalapját is visszatettem rájuk. A maradék krémmel, tejszínhabbal habzsák segítségével kitöltöttem a fánkok közti üres helyeket.
Tálalás előtt néhány órára hűtőbe helyeztem, hogy jól megdermedjen.
Végül tortatálra helyeztem és lehúztam róla a tortaforma keretét. Gyönyörűen megállt, nem folyt el! Szeletelni sajnos már nem lehet olyan szépen.
Ha valaki megcsinálja, kérek szépen beszámolót, kíváncsi vagyok, mi a véleményetek róla. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése