2015. szeptember 12.

Szőlős krémes

Őszi napokra őszi sütemény. Szőlővel turbózott krémes szeletek egy bögre habos kakaó vagy forró tea mellé uzsonnára. Jól hangzik, ugye? :) Reggel még olyan borongós volt az időjárás, hogy úgy gondoltam, ma ezt a receptet osztom meg veletek, hogy kicsit felvidítsalak benneteket.

Apukám sütötte anyunak névnapjára még a múlt héten. Valamelyik receptújságban tetszett meg neki a fotó alapján (nem tudom pontosan melyikben, ha kiderítem, pótolom a forrást) és meg is sütötte. Nagyon finom volt, mindössze abban hibádzott a recept, hogy az alsó és felső kakaós lap nem igazán akart átpuhulni 1 napi állás után sem.


Keresztanyum viszont megmondta a tutit, amikor megkóstolta anyuéknál a sütit: legközelebb locsolják meg egy kis rummal vagy kenjék meg baracklekvárral a lapokat mielőtt összeállítanák a krémmel. Így már egészen biztosan tökéletes lesz az állaga, az íze pedig már amúgy is teljesen jó volt, de egy kis rum vagy lekvár nem fog rontani rajta, sőt!

Hozzávalók a kakaós lapokhoz:
- 40 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 2 dkg kakaó
- 5 evőkanál tej
- 1 tojás
+ kevés rum vagy baracklekvár

A hozzávalókat deszkán gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kettévesszük a tésztát és cipókat formázunk belőle. Mindkét cipót normál tepsi méretűre nyújtjuk. Az első lapot rásimítjuk a tepsi hátoldalára majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Ráborítjuk egy tálcára és még forrón meglocsoljuk kevés rummal vagy megkenjük baracklekvárral. Ugyanígy készítjük el a másik lapot is.


Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 14 dkg cukor
- 14 dkg rétesliszt
- 1 csomag sütőpor

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral összeszitáljuk, majd a fehérjével együtt apránként, finom mozdulatokkal beledolgozzuk a sárgájába.

Ugyanazt a tepsit, amelynek hátoldalán a kakaós lapokat sütöttük, kivajazzuk-lisztezzük vagy sütőpapírral béleljük és belesimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Hozzávalók a krémhez:
- 2 tojás
- 1 liter tej
- 6 evőkanál liszt
- 40 dkg vaj
- 40 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
+ 0,5 kg szőlőszem

A tojást, a lisztet és a tejet simára keverjük és gőz felett sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk. Ha kihűlt a lisztes krém, apránként beledolgozzuk a vajas-cukros keverékbe és simára kavarjuk. Végül beleforgatjuk a megmosott, megszárított szőlőszemeket is.

Az egyik kakaós lapot lekváros vagy rumos oldalával felfelé egy sütis tálcára helyezzük. Megkenjük a krém felével, majd ráillesztjük a piskótalapot. Ezt egyenletesen bevonjuk a krém másik felével és a tetejére jöhet a rumos vagy lekváros oldalával lefelé a másik kakaós lap. Kissé rányomkodjuk az alsó rétegekre. Porcukorral vastagon meghintjük és lefedve vagy lefóliázva egy éjszakán át hűvös helyen tároljuk, hogy megpuhulhasson a két kakaós lap.


Szépen szeletelhető, nem csúszik szét. Hideg helyen 3-4 napig is eláll és még ekkor is finom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése