2015. szeptember 18.

Zöldséges karfiolkrémleves

A szeptemberi Vidék íze magazinban ismét rengeteg különleges receptet találtunk, amelyeket szépen egymás után ki is szeretnénk próbálni. Anyukám figyelmét legelőször egy leves fogta meg közülük. Egyrészt azért, mert a leírás alapján nagyon egyszerűnek tűnt, másrészt pedig olyan étvágygerjesztően volt fotózva, hogy nem is lehetett neki ellenállni.

A zöldségleveseket amúgy is nagyon szeretjük, mindenféle változatban szívesen fogyasztjuk, akár krémlevesként, akár a benne főtt, darabokra vágott zöldségekkel. Ez a leves a kettőt ötvözi.


Anyukám a leves fűszerezését az előírtakon kívül Szárika Natúr ételízesítővel oldotta meg, amelyben többféle szárított zöldség is található és ezek jól harmonizáltak a levesbe kerülő friss zöldségek ízével.

Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- fél póréhagyma
- 2 burgonya
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 cikk zeller
- fél karalábé
- 10 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 2 dl tejszín
- Szárika Natúr ételízesítő 
- só


A torzsától, leveleitől megtisztított karfiolt apró rózsákra szedjük, a felét félretesszük. A másik felét a a meghámozott, felszeletelt burgonyával és a karikára vágott póréhagymával a vaj felén egy nagyobb lábasban megfuttatjuk, majd fedő alatt félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem felét és kevés sót is. Felöntjük vízzel, tejszínnel, fűszerezzük az ételízesítővel és közepes lángon puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük.


Egy másik edényben a vaj másik felén roppanósra pároljuk a meghámozott, feldarabolt sárgarépát, fehérrépát, zellert és karalábét. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a félretett karfiolrózsákat és a maradék petrezselymet is. Összekeverjük és beleöntjük a karfiolos-burgonyás alaplébe.

Ha szükséges, további sóval ízesíthetjük, hígíthatjuk egy kevés vízzel. Egyet forralunk rajta és már készen is van a levesünk.


Jó étvágyat kívánok! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése