2016. február 29.

Fatörzs kifli

Jaj de nagyon szeretem ezeket a kifliket! Meg úgy általában az édes, kalácsszerű kelt tésztákat. Eszembe is jutott, amikor Rita átküldte a fatörzs kiflijei fotóját és a receptet, hogy van nekünk egy hasonló kalácsunk, foszlós tejeskalács néven fut itt a blogon. Nevezhetjük a kiflik nagytesójának is. :)


Rita a Nassolda oldalán találta a fatörzs kifli receptjét és ahogy elnéztem a kommenteket alatta, sok embernek megtetszett. Nem is csodálom, mert ahhoz képest, hogy milyen egyszerű kis péksütemény, viszonylag drágán lehet megvenni a boltokban. És aki szereti, annak egy darab nem is elég belőle.

Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 4 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 6 evőkanál olívaolaj
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- kevés víz
+ a kenéshez 1 db tojás


A tejet egy csipetnyi cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a maradék (langyos) tejet, olajat, tojást, cukrot, sót és a felfuttatott élesztős tejet. Sima tésztává dagasztjuk.

A kakaót összekeverjük annyi vízzel hogy krémes állagú legyen. A megdagasztott tésztát két részre osztjuk. Az egyik felet gömbbé formázva lisztezett deszkára tesszük és letakarjuk. A másik felét visszatesszük a tálba, hozzádagasztjuk a kakaót, gömbbé formázzuk és szintén letakarjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztákat.


Ezután mindkét színű tésztát elosztjuk egyenlő részre (12-16 darabokra, attól függően, mekkora kifliket szeretnénk készíteni), mindegyik részt gombóccá formáljuk és lisztezett deszkán, letakarva további 10 percig kelesztjük.

Egy barna gombócra ráteszünk egy fehéret, ovális alakúra, vékonyra nyújtjuk majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és figyeljünk, hogy a hajtás vége alulra kerüljön. Így teszünk minden darab tésztával, amíg el nem fogynak. Letakarva ismét kelesztjük további 20-30 percig.

Késsel bevagdoshatjuk a tetejüket néhány helyen, majd felvert tojással kenjük le mindegyik kiflit. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt süssük készre.


Vajjal, házi lekvárral nagyon finom reggeli, uzsonna. Úgy örülök, hogy elküldte a fotókat és a képeket Rita, kedvet kaptam én is megsütni. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése