2016. február 17.

Tormás céklasaláta

Mostanában céklát eszünk céklával. Sütve köretként, nyersen lereszelve immunerősítőként vagy főzve salátának elkészítve illetve savanyúságnak eltéve.

Anyu követte el ezt az igen erőteljes ízű ecetes-tormás céklasalátát még az ősszel, amikor friss tormához jutott a piacon. Bár mostanában ritkán találkozom tormával - akkor is, gyanítom nem magyar származásúval - de gondoltam megosztom veletek ezt a receptet. Hiszen idén ősszel is lesz befőzési szezon. :)


Valamint azt gondolom, hogy ha nem eltenni készítjük el ezt a tormás céklát, hanem azonnal, vagy néhány napon belül szeretnénk fogyasztani, akkor ideiglenes megoldásként üveges reszelt tormával helyettesíthetjük a frisset. Bár nem lesz annyira ütős ízhatású, de még így is jobbat teszünk vele, mintha kihagynánk belőle. :)

Hozzávalók (néhány üvegnyi adaghoz):
- 2,5 kg cékla
- 5 dl 10%-os ecet
- 2 liter víz
- 35 dkg cukor
- 10 dkg só
- 5 púpozott evőkanál reszelt torma


Az eredeti recept egy szerb újságban jelent meg és 1 liter ecetet írt. Szerintem az hihetetlenül sok. Még így is jó savanyú a leve, hát még ha dupla annyi ecetet használnánk hozzá.

A céklát megmossuk, és bő vízben puhára főzzük. Kihűtjük, meghámozzuk és felszeleteljük, Kerekre, hullámosra, csíkokra, ahogyan szeretnénk. A tormát meghámozzuk, lereszeljük vagy aprítógéppel finomra aprítjuk. Összekeverjük a céklával.

A vizet, a cukrot, sót, ecetet összeöntjük egy lábasban és felforraljuk, majd lehűtjük.

Ha frissen szeretnénk fogyasztani, akkor a tormás céklát tegyük egy tálba és öntsük le a kihűlt lével. Néhány órát hagyjuk állni, vagy a hűtőben néhány napot.

Ha pedig télire tesszük el, akkor először a tormás céklát töltsük kifertőtlenített üvegekbe, majd öntsük fel a lével és zárjuk le celofánnal, fém üvegtetővel.

Nem kell dunsztolni!


Mi nemrég bontottuk meg az ősszel eltett adagot. Nagyon finom! Aki szereti a kömény ízét, köménymagot is keverhet hozzá.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése