2016. február 22.

Fűszeres meleg töltött tojás

Néhány hónapja emlegettem anyunak, hogy nem is tudom hogyan, de eszembe jutott néhány étel, amit gyerekkoromban gyakran ettünk, azóta pedig feledésbe merültek. Valamiről beugrott az íz, az elkészítés módja, vagy csak a hozzávalók. Két-három ételt soroltam fel anyunak, aki bólogatott, hogy valóban előfordultak ezek nálunk, de fogalma sincs, hogy hol van a receptjük.

Ilyen étel volt ez a töltött tojás is.


Néhány héttel ezelőtt anyu örömmel újságolta, hogy megtalálta a receptjét. Rendezgette a szakácskönyveket, újságkivágásokat és egy tokban rábukkant egy ezer éves, kártya alakú gyűjteményre. Átlapozta és közte volt. Én meg annyira megörültem neki, hogy gyorsan el is készítettem, úgyis beleillik a húsmentes diétámba. :)

Hozzávalók:
- 8 db tojás
- 1 teáskanál mustár
- só
- fehérbors
- friss, aprított zöldfűszerek pl. petrezselyem, snidling, borsikafű
- 4 dkg puha vaj
- 4 dl tejföl
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 nyers tojás sárgája


A 8 db tojást enyhén sós vízben keményre főzöm - forrástól számítva 10 perc - majd gyorsan lehűtöm és meghámozom.

A főtt tojásokat kettévágom. A sárgáját egy tányérba gyűjtöm. Hozzáadom a mustárt, puha vajat, ízlés szerint sót és őrölt fehérborsot valamint a zöldfűszereket. Villával alaposan összedolgozom és ezt a tölteléket belenyomkodom a tojásfehérje-felekbe. Egy tűzálló tálat kivajazok és a vágott felükkel lefelé belesorakoztatom a tojásokat.

A tejfölben elkeverem a 2 db nyers tojássárgáját és a reszelt sajtot. Ezzel a keverékkel bevonom a tojásokat.

190 fokra előmelegített sütőben kb. negyed óra alatt megsütöm, a tetejét enyhén megpirítom.


Frissen, melegen egy nagy adag friss salátával, esetleg rizzsel, bulgurral nagyon finom!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése