2016. február 24.

Karamellkrémes torta

Rita nagymamájának nemrégiben volt a 78. születésnapja. Mint házias, konyhatündér unoka, természetesen saját készítésű tortával lepte meg a nagyit. Nagyon szép, réteges, karamellkrémmel töltött diós-kakaós piskótájú tortát készített, ami ugyan kissé időigényes, de a végeredmény kárpótol mindenért.

Maradék tojásfehérje hasznosítására tökéletes, hiszen a diós lapban nincs sárgája. Érdemes a krém elkészítésével kezdeni, akár előző este, mert pár órát hűlnie kell, mielőtt tovább dolgozunk vele.

A receptet itt találta Rita.


Hozzávalók a diós-kakaós tortalaphoz:
- 6 tojásfehérje
- 6 + 6 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A tojásfehérjét 6 dkg cukorral kemény habbá verjük. A vajat a maradék cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a diót, lisztet, vaníliás cukrot, kakaóport és sütőport. Jól kikeverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot.

Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk-lisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk. Belesimítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben  kb. 25 perc alatt, tűpróbáig sütjük. Kihűtjük és kettévágjuk.

Hozzávalók a sima piskótához:
- 2 tojás
- 6 dkg cukor
- 4 dkg liszt

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, egyenként hozzádolgozzuk a tojássárgáját is. Végül beleszitáljuk és lazán beleforgatjuk a lisztet.

Ugyanúgy sütjük meg mint a diós lapot, de ezt a réteget nem vágjuk ketté, egyben hagyjuk.


Hozzávalók a krémhez:
- 15 dkg fehér csoki
- 5 dl habtejszín
- 20 dkg + 2-3 evőkanál kristálycukor
- 2 + 3 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 csomag karamell ízű pudingpor

+ a torta tetejére: 5 dkg étcsoki

A tejszínt egy lábasban felmelegítjük, beletördeljük a fehér csokoládét és elkeverjük benne, amíg teljesen felolvad. Ezután lehűtjük, hűtőbe tesszük néhány órára vagy egy éjszakára.

Egy mélyebb edényben megpirítjuk, majd felolvasztjuk a 20 dkg cukrot. Óvatosan felöntjük a 2 dl tejjel, közben állandóan kavargatjuk. Vigyázzunk, mert hirtelen elkezd habzani. A habzás hamarosan alábbhagy. Főzzük addig amíg besűrűsödik, végül keverjük el benne a vajat. Hűtsük ki.

A pudingport a 3 dl tejjel és a 2-3 evőkanál cukorral főzzük sűrűre. Hűtsük ki ezt is, időnként kavargassuk meg.

A fehér csokis tejszínt verjük kemény habbá. A pudingot és a karamellkrémet robotgéppel keverjük össze, majd óvatosan forgassuk bele a tejszínes habot is.

Egy tányérra tegyük rá az egyik diós lapot, simítsunk rá a krémből, majd jöhet a sima piskóta, ismét krém, végül a másik diós tortalap és zárjuk le az egészet a maradék krémmel. Ha jut még belőle, a torta oldalát is bevonhatjuk vele. Gőz felett olvasszuk meg az étcsokit és egy kanál segítségével csorgassuk rá a torta tetejére, különféle vonalkákat húzva rá. Néhány órára tegyük hűtőbe fogyasztás előtt, így lesz igazán szépen szeletelhető.


Ritának nagyon köszönöm a torta dokumentálását és hogy elküldte a receptet. Nagyijának pedig még sok-sok egészségben eltöltött boldog évet kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése