2016. február 19.

Szezámmagos fonott kenyér

Rita találta Limaránál ennek a jópofa kenyérnek a receptjét és miután megsütötte, megosztotta velünk is. Limara oldalán Scali kenyér néven fut, én egy kicsit átkereszteltem arra ami elsőként eszembe jutott róla, amikor megláttam. :)

Ma nekem is kenyeret kellene sütnöm, mert pár napja pihenget egy adag öregtészta a hűtőmben, úgyhogy nem kizárt, hogy ezt sütöm meg én is, egy kis teljes kiőrlésű liszttel felturbózva.


Rita azonban teljes egészében Limara utasításait követte, vagyis nem tett bele teljes kiőrlésű lisztet. A recept szerint a gyorskovászt lehet helyettesíteni 25 dkg-nyi öregtésztával. Ennek elkészítéséről például itt olvashattok.

A gyorskovász pedig az alábbiak szerint készül.

Hozzávalók a gyorskovászhoz:
- 14 dkg liszt
- 0,8 dl hideg víz
- csipetnyi szárazélesztő

Jól összekeverjük és letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk.


Hozzávalók a kenyérhez:
- az összes kovász (vagy 25 dkg öregtészta)
- 28 dkg BL 80 kenyérliszt
- 1 és 1/4 teáskanál só
- 1,6 dl víz
- 2 evőkanál tej
- 2 teáskanál szárazélesztő
- 2 evőkanál olaj
- csipet aszkorbinsav

+ a tetejére:
- 1 tojás fehérje
- 1 evőkanál víz
- fél csésze szezámmag



Az összes hozzávalót egy edénybe tesszük (ha öregtésztát használunk, azt belecsipkedjük) és jól kidagasztjuk. Ezután lisztezett felületre borítjuk a tésztát, három egyforma részre vágjuk. Gömbökké formázzuk és kb. 10 percig hagyjuk pihenni.

Pihenés után rudakat sodrunk a gömbökből. A tojásfehérjét elkeverjük a vízzel és egy ecset segítségével körbekenjük vele a rudakat. Mindhármat megforgatjuk a szezámmagban, amelyet előzőleg egy tálcára öntöttünk.

A három rudat egymás mellé fektetjük egy sütőpapírral bélelt sütőlapon. Az egyik végüket összecsípjük és összefonjuk őket. A végét szintén összefogjuk. Duplájára kelesztjük a fonatot, közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A sütő aljába tegyünk egy vízzel teli edényt, hogy gőz keletkezhessen benne.

Kb. 35-40 perc alatt pirosasra-ropogósra sütjük a kenyerünket.


Így néz ki felszeletelve. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése