2016. február 10.

Mexikói pulykaragu

Nem böjti étel, hiszen van benne hús, és különféle fűszerek. Laktató darab, amelynek a körete a legkönnyebb része. :) Párolt rizs illik hozzá leginkább, vagy egyszerűen egy szelet pirítós vagy friss, ropogós héjú, puha belű kenyérke. Bab, borsó, kukorica, chilipaprika, így együtt elég ütős kombináció.

Anyuék főzték nemrég ezt az ételt, de akkora adag sikeredett belőle, hogy még nekem is csomagoltak és három napig megvolt az ebédem.


Hozzávalók:
- 50 dkg pulykamell
- 40 dkg mexikói zöldségkeverék
- 1 kis doboz vörösbab konzerv
- 1 nagyobb fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- chilipaprika / chilipor / chiliolaj 
- só
- bors
- oregano
- 1 kis doboz paradicsompüré vagy néhány evőkanál ketchup
- olívaolaj

A pulykahúst vékony csíkokra vágjuk, sóval és borssal megszórjuk, összekeverjük. Egy serpenyőben olívaolajon, megpirítjuk, majd 15-20 percig fedő alatt pároljuk. 


Amíg párolódik a hús, a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és egy másik, magasabb falú serpenyőben vagy lábasban olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a mexikói zöldségkeveréket és a babot is. Annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje, majd belekeverjük a paradicsompürét. Ízlés szerint sóval, borssal, oreganóval, apróra vágott chilipaprikával vagy chiliporral esetleg chiliolajjal ízesítjük. Fedő alatt majdnem teljes puhulásig főzzük.

Ezután hozzáadjuk pulykamell csíkokat és félig lefedve - hogy a szaftja besűrűsödjön -  teljesen puhára főzzük, 


Ahogy a képeken látszik, köret nélkül, egytálételként is megállja a helyét. Természetesen más hússal is el lehet készíteni, csirkemellel vagy sertéscombból is éppen olyan finom mint pulykából.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése