2016. február 5.

Ropogós kifli

Méghozzá Mazsi kolléganőjétől, Ritától. :)

A fotó alapján beleszerettem ezekbe a csodás kiflikbe, amelyeket Rita Facebook oldalán láttam meg a héten. Rita rengeteg finomságot szokott sütni, ezeket mindig lefotózza, posztolja oldalán és a képek alá bemásolja a receptek forrását. Mi meg csak csorgatjuk a nyálunkat. Vagy ha olyan kedvünk van, akkor fogjuk magunkat és nekiállunk sütni.


Ezeknek a kifliknek a receptjére itt bukkant rá Rita. Elsőként viszont muszáj leírnom, hogy hogyan szokta készíteni az öregtésztát, ami péksütemények esetén kovászként működik. Szobahőmérsékleten megkelesztve majd hűtőben tárolva több napig, fagyasztóban több hétig is eláll, így akár előre is dolgozhatunk, ha rendszeresen sütünk a családnak kenyeret, péksüteményt.

Hozzávalók az öregtésztához:
- 3 dl langyos víz
- csipetnyi só
- 50 dkg liszt
- 1 dkg friss élesztő

Ezt Rita a dagasztógépében szokta megdagasztani (ha nincs gép, természetesen a szokásos módon dagasszuk, ahogy más élesztős tésztáinkat), majd egy nagyobb edénybe teszi és légmentesen lezárja. Egy éjszakát a konyhapulton hagyja, ekkorra jól megkel. Majd hűtőszekrénybe, vagy kiporciózva mélyhűtőbe teszi. Felhasználás előtt kb. fél órával érdemes kivenni a hűtőből, hogy átmelegedjen.


Hozzávalók a kiflihez:
- 15 dkg öregtészta
- 40 dkg liszt
- 1,5 teáskanál só
- pici aszkorbinsav
- 1,5 dl tej
- 0,4 dl víz
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 0,4 dl olaj

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt és felfuttatjuk. Egy tálba beleteszünk minden hozzávalót, beleöntjük az élesztős tejet és jól kidagasztjuk. Ha dagasztógéppel dolgozunk, akkor ez a folyamat kb. 20 perc legyen. Meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ezután két részre osztjuk a tésztát, mindkettőből gömböt formázunk. Az egyiket tegyük félre, a másikat pedig lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. 10 nagyjából egyforma cikkre vágjuk, majd a szélesebbik végénél kezdve egyesével feltekerjük a háromszögeket.

Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymáshoz nem túl közel sorakoztatjuk a kiflivé formált tésztát. Ezután megismételjük a műveletet a másik tésztagömbünkkel is. Majd újabb 40 percig kelesztjük a kifliket.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kifliket megszórhatjuk ízlés szerint mákkal, szezámmaggal, lenmaggal. Közvetlenül sütés előtt spricceljük meg vízzel a tetejüket (szenteljük meg), majd kb. 17 perc alatt süssük barnásra-ropogósra.


Íme a végeredmény. Rita azt írta, hogy még sosem sikerült ennyire finomra és ropogós külsejűre egyetlen kiflije sem. Azt hiszem, hétvégén sütnöm kell! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése