2016. február 8.

Almás rakott palacsinta

Palacsintás hangulatom volt múlt hétvégén, de mivel azelőtt is az volt, és Imi meg is valósította vágyamat, ezért úgy gondoltam, most egy picit variálok és nem sima palacsintát sütök. Rakott palacsinta ezer éve fordult elő nálunk utoljára, úgyhogy itt volt az ideje reprodukálni. :)


Hozzávalók:
- 25-30 dkg liszt
- 3 tojás
- csipetnyi só
- 1 evőkanál porcukor
- kb. 3 dl tej
- 2,5 dl szódavíz
- 1 nagyobb alma
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál olaj + a sütéshez egy kevés

Töltelékként:
- csokipuding, csokikrém, cukrozott kakaópor, stb.


A lisztet, sót, tejet, szódavizet, hámozott és lereszelt almát, 2 evőkanál olajat, 1 egész tojást és 2 tojássárgáját, citromhéjat csomómentesre keverjük. A 2 tojásfehérjét kemény habbá verjük és ezt is beleforgatjuk a keverékbe. Kb. fél órát állni hagyjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket - ízlés szerint, amit bele szeretnénk tenni - ha pudingot vagy csokikrémet, akkor azt jól le is hűtjük.

A palacsintasütő serpenyőnket kiolajozzuk, felhevítjük és a szokásos módon elkezdünk palacsintát sütni. Az első darabnak mindkét oldalát megsütjük és egy lapos tányérra helyezzük. Megkenjük a tetejét csokitöltelékkel vagy megszórjuk cukrozott kakaóporral. A második palacsintának már csak az egyik felét sütjük meg, ezt rácsúsztatjuk az elsőre. Ennek is megkenjük a tetejét. Így folytatjuk amíg el nem fogy a tésztánk és a töltelék. Az utolsó palacsintánknak mindkét felét megsütjük és ezzel zárjuk le a "tornyunkat".

Ízlés szerint kakaóporral, cukorral díszíthetjük.


Csak az első palacsinta előtt olajozzuk a serpenyőnket, a többi előtt már nem szükséges, hiszen a tésztába is kevertünk olajat.

Frissen a legfinomabb, de ilyenkor még egy kicsit szétcsúsznak a rétegek, mert a palacsinta hője kissé megolvasztja a tölteléket.


Teljesen lehűtve már ilyen szépen szeletelhető:


A fenti mennyiségtől a serpenyő átmérőjétől függően kb. 15 db palacsintát tudunk készíteni. Szerintem ennél nem is kell több, elég magas lesz így a "tornyunk". A belereszelt alma miatt laktatóbb mintha sima palacsintatésztából készítenénk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése