2016. március 1.

Tönkölylisztes koronakenyér

Egy ideje meglehetősen szeretek kenyeret sütni. Nem vagyok benne még nagy ász, de olyan jó látni, ahogy a hozzávalókból, amiket pontosan ismerek, finom pékáru lesz... Így ha többet nem is, egy-két hetente egy kenyeret biztosan sütök. Igen, még egy kivétellel csak kenyerekkel próbálkoztam, mert vasárnap sütök egy fél kilósat (többnyire), amit 3-4 napig eszegetünk Andrásommal. Ez nekünk így nagyon bejön. :)


Ezeket a koronakenyérkéket Limara egyik könyvéből sütöttem, majdnem szó szerint betartva a receptet.

Az én hozzávalóim:
1 evőkanál lenmag,
1 evőkanál zabpehely,
30 dkg BL 80 kenyérliszt,
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
1,5 tk. só,
15 dkg öregtészta,
2 ek. olaj,
15 dkg natúr joghurt,
2 dl hideg víz,
1,5 dkg élesztő.
Eredetileg 5 evőkanál magkeverék szerepel a receptben vegyesen len-, szezám-, tök- és napraforgómagból, valamint zabpehelyből. Öregtésztából pedig 20 dkg, de sajnos nekem csak 15 dkg volt, ezért az 1 dkg élesztőt 1,5 dkg-ra növeltem.

Az öregtészta hozzávalói szintén Limara könyve alapján, a liszteken módosítva:
15 dkg BL 80 kenyérliszt,
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
fél tk. só,
1,5 dl langyos víz,
fél dkg élesztő.
Ebből 25 dkg-t más kenyérhez használtam fel, a maradék 15 dkg került a koronakenyérbe.
Az öregtészta elkészítése például ebből a bejegyzésből kiderül. :)


Az elkészítés:
A lenmagot és a zabpelyhet kis teflon serpenyőben 2 percig sütöttem, majd félretettem. A kétféle lisztet a tálba mértem, hozzáadtam a sót, alaposan összekevertem. Mélyedést készítettem a közepébe, amibe beletettem a darabokra csipkedett öregtésztát, a joghurtot, az olajat, a vizet, majd a tetejére morzsoltam az élesztőt.
A robotgéppel rugalmas tésztát dagasztottam 10-15 perc alatt, áttettem kelesztőtálba, és bebugyolálva 40 percig kelesztettem.

A gyúródeszkát meghintettem liszttel, ráborítottam lassan a kenyértésztát, majd kettévettem. Átgyúrtam, gömbölyítettem mindkettőt, de az egyikbe közben beledolgoztam egy evőkanálnyi kivételével a lenmagot és a zabpelyhet. Letakartam, és pihentettem őket 15 percig.
Van otthon tepsiben használható kürtőskalács sütőformánk, ebből kettőt sütőpapírral bélelt tepsibe állítottam. (Ezek a formák helyettesíthetőek hőálló pohárral, vagy egyéb kerek tárggyal.) A megkelt tésztákat egyenként megfordítottam, és hosszú rudakat sodortam belőlük, aztán a sütőformák köré a tepsibe tekertem őket, összecsípve a két-két végüket. Betakargattam őket, hogy 45 percig keljenek még. Itt elrontottam azt, hogy nem tettem sütőpapírt a kalács formára, vagy legalább be kellett volna olajoznom kicsit, mivel ráragadt a kenyér, és nagyon nehéz volt leszedni.


A sütőt előmelegítettem 200 fokra, az aljára bekészítettem egy kis tepsit. A megkelt kenyértésztákat éles késsel három-három helyen bevágtam. A magos-zabpelyheset langyos vízzel lepermeteztem, megszórtam a maradék egy evőkanál lenmag-zabpehely keverékkel, majd újra lepermeteztem vízzel, hogy ne peregjenek le a magok a sütés után. A magmentes tésztát egyszer permeteztem vízzel.
Betoltam a tepsit a sütőbe, az alsó kis tepsibe pedig 2 dl forró vizet öntöttem, majd gyorsan bezártam a sütőajtót. A két kenyérke kb. 40 percig sült, amiket rácsra tettem hűlni, miután elkészültek. Ekkor ismét lepermeteztem őket egy kevés hideg vízzel.

Limara a receptjében leírta, hogy ebből a tésztából egy nagyobb vagy két kisebb kenyér süthető. Én azért készítettem kettőt, mert az egyik kóstolás tárgya egy barátnőmnek és családjának. :) Nagyon izgulok, hogy átmegy-e majd a teszten. :)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése