2016. március 18.

Medvehagymás sertés Stroganoff módra

A tavalyi év során beszereztek anyuék egy gyönyörű és tartalmas szakácskönyvet, amelyben Mautner Zsófi és Széll Tamás receptjei jelentek meg. A könyvben több mint 100, könnyen elkészíthető étel receptje található, szép fotókkal illusztrálva.

Anyuék most kerítettek sort rá, hogy átnézzék és ami megtetszik nekik belőle, azt el is készítsék. Elsőként a medvehagymás sertés került terítékre, lévén a medvehagyma szezon közepén járunk. :)


Hozzávalók:
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál olívaolaj
- 50 dkg sertés gulyáshús
- só, ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 fej hagyma
- 3 dl szűrt húsleves (alaplé)
- 2 dl tejföl
- 25 dkg mascarpone
- 3 evőkanál (magos) mustár
- 10 dkg csemegeuborka
- 1 csokor friss kapor
- 1 csokor medvehagyma
- 50 dkg barna csiperkegomba
+ díszítéshez: lilahagyma, cukor fehérborecet 
+ tálaláshoz: szélesmetélt

A vaj és az olívaolaj keverékén körbepirítjuk a felkockázott sertéshúst, amelyet előtte sóval és borssal ízesítettünk. Kivesszük egy tányérra és lefedjük alufóliával. A lábasba tesszük a vékonyra szeletelt hagymát, néhány percig pirítjuk. Visszahelyezzük az elősütött húskockákat, felöntjük az alaplével és fedő alatt kb. 40 perc alatt puhára pároljuk.

A tejfölt kikeverjük a mustárral és a mascarponéval és behabarjuk vele a mártást. Hozzáadjuk a felkockázott csemegeuborkát, valamint a finomra vágott kaprot és medvehagymát. Ha kell, sózzuk és borsozzuk. A félbevágott gombát (ha nagyobbak, kisebb darabokra vágjuk), külön serpenyőben megpirítjuk és csak a végén adjuk hozzá. 

Díszítésként marinált lilahagymát készíthetünk (ezt kihagyták anyuék): vékonyra szeleteljük a hagymát és összeforgatjuk a porcukorral, ecettel. Néhány percig pároljuk egy serpenyőben. 

Tálaláskor főtt szélesmetéltre szedjük a ragut és megszórjuk a marinált lilahagymával.


Nagyon finom étel! Én is kóstoltam, de anyuék különösen dicsérték. Biztos, hogy többször is el fogják készíteni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése