2016. március 31.

Spagetti pirított kelkáposztával

... és baconnel. Így szól az eredeti megnevezése ennek a tésztaételnek Mautner Zsófi-Széll Tamás szakácskönyvében, amelyet előszeretettel forgatnak mostanában anyukámék. :) De így húsvét után talán senki nem veszi zokon, ha egy icipicit módosítva, átdolgozva teszem közzé a receptet, ugyanis rájöttem, hogy tökéletes maradékhasznosító étel, és nemcsak baconnel, hanem a maradék húsvéti sonkával is fel lehet turbózni.

Hozzávalók:
- 40 dkg spagetti
- 10 dkg húsos szalonna (bacon)
- 10-15 dkg füstölt sonka
- 3 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma (lehet lila is)
- 25 dkg kelkáposzta
- só
- őrölt bors

+ tálaláshoz
- 1 csokor petrezselyem aprítva
- 10 dkg gorgonzola morzsolva
- 5 dkg durvára vágott pirított mogyoró

A spagettit forró lobogó sós vízben feltesszük főni és "fogkeménységűre", "al dente" állagúra főzzük.

Amíg fő, teljesen forróra hevítünk egy magasabb falú serpenyőt vagy wokot. Ekkor beledobjuk a csíkokra vágott szalonnát, majd kis idő múlva a sonkát is. Kevergetve megpirítjuk, zsírjára sütjük mindkettőt, majd szűrőkanállal kiemeljük egy tálba.

Az edénybe beleöntjük az olajat és felforrósítjuk. Beletesszük a megtisztított, csíkokra vágott hagymát és a kelkáposztát. Néhány percig dobva-rázogatva pirítjuk amíg kissé összeesnek a zöldségek. Sóval és borssal ízesítjük.

A kész tésztát leszűrjük és még forrón, hozzákeverjük a pirított hagymás kelkáposztához. Hozzáadjuk a sonkát és szalonnát is. Aki szereti a gorgonzolát, megszórhatja vele valamint pirított mogyoródarabkákkal. A petrezselymet semmiképp ne felejtsük róla!


Természetesen más tésztával is el lehet készíteni. Én pennével is el tudom képzelni, vagy akár olasz nudlival (gnocchival) is. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése