2016. április 2.

Hetényi lakodalmas piros kalács

Anyukám nagyon szereti az Ízőrzők című műsort, szerintem majdnem mindegyik részét látta is. Az egyik adásban Hosszúhetényre látogattak el a készítők és mutatták be a település jellemző ételeit. A műsor végén ez a gyönyörű, színes lakodalmas kalács került terítékre.

Anyunak nagyon megtetszett és kereste az alkalmat, hogy mikorra készítse el. Végül húsvéti kalács lett belőle nálunk. :)


Hozzávalók (2 rúd kalácshoz, 1 nagy gáztepsihez):
- 1,2 kg liszt
- 2 tojás sárgája + 1 egész a kenéshez
- 3/4 liter tej
- 4 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 6 édesítő tabletta
- 5 dkg zsír + 5 dkg a kenéshez
- 3 késhegynyi piros ételfesték por
- 5 dkg kakaópor
- 10 dkg mazsola
+ a tetejére 1 egész tojás

Látható, hogy nem túl édes kalács lesz a végeredmény, hiszen a teljes mennyiségbe mindössze 10 dkg cukor és 6 db édesítő tabletta szükséges.


A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, beletesszük a tojások sárgáját és 5 dkg lágy zsírt. Egy kupicányi langyos vízben feloldunk 2 db édesítőt, ezt is beleöntjük. Végül jöhet a felfuttatott élesztős tej. Jól összekeverjük, kidagasztjuk a tésztát.

Amikor már szép hólyagos, lisztezett felületre öntjük és 3 részre osztjuk. Az első rész legyen egy kicsit nagyobb, ez marad fehér. A másodikba 3 késhegynyi piros ételfestéket és egy kupica langyos vízben feloldott 2 db édesítő tablettát teszünk és jól összegyúrjuk. A harmadikba a kakaóport szórjuk és szintén beledolgozunk vízben feloldott 2 db édesítőt. Mindhárom részt sima, gömbölyű cipóvá formázzuk és letakarva, meleg helyen kelesztjük fél órát. Ezután mindegyiket kettévágjuk és hat cipót formázunk. Letakarva ezeket is további fél óráig kelesztjük.


Amikor már szép hólyagosra megkelt, mindegyik cipót egyforma nagyságúra nyújtjuk. Legalulra egy fehér lapot terítünk, erre teszünk egy pirosat. Ezt megszórjuk egyenletesen a mazsola felével és betakarjuk a barna lappal. Sodrófával kissé megsodorjuk, hogy jól egymásra simuljanak a rétegek. Ezután a hosszanti oldalánál kezdve felcsavarjuk a kalácsot és kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt gáztepsibe helyezzük. Figyeljünk, hogy a vége alulra kerüljön, nehogy szétnyíljon sütés közben a kalácsunk.

A másik rudat ugyanígy készítjük el és ezt is beemeljük a tepsibe. A kalácsok végeit és közeit olvasztott zsírral kenjük meg, nehogy összeragadjanak. A felvert, egész tojással pedig a kalácsok tetejét kenjük át, így lesz szép fényes sütés után. Hosszú vékony tűvel szurkáljuk meg a rudakat, hogy sütés közben ne váljanak szét a rétegek. Pihentessük még egy kicsit a tepsiben.

Előmelegített forró sütőben (180-190 fokon) süssük kb. 40 percig amíg szépen megpirul a teteje.

Ha kihűlt a kalács, gyönyörűen szeletelhető. A húsvéti sonka mellé is nagyon finom volt! Iminek különösen ízlett - ő nem szereti a túl édes süteményeket - azt mondta, decemberben, a születésnapjára is ezt fogja kérni. :)

Íme az Ízőrzők említett adása, Hosszúhetényről. Érdemes végignézni!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése