2016. április 24.

Egyben sült sertéskaraj ribizliszósszal

Újabb Vidék íze recept, méghozzá a 2014. júniusi számból. Tudom-tudom, hogy még nincs nyár, még nincs ribizli, de hátha másoknak is lapul néhány csomag tavaly eltett ribizli a mélyhűtőben, ahogy anyuéknál. Lekvárnak kevés, sütibe nem feltétlenül jó a kiolvasztott, levét vesztett ribizli, hát akkor mi legyen vele? Gyümölcsszósznak tökéletes egy egyszerű, sült hús mellé.


Pontosan ilyen ebédhez talált receptet anyukám a Vidék íze magazin említett számában és múlt héten el is készítette sült újburgonyával.

Hozzávalók a húshoz:
- 70 dkg egész, csont nélküli karaj
- 10 dkg zsír
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- só

A hús minden oldalát besózzuk és egy órán át állni hagyjuk. Ezután bedörzsöljük őrölt köménnyel, majd átemeljük egy sütőtálba amelyet az olvasztott zsírral kikentünk. 1 dl vizet öntsünk alá, fedjük le alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. másfél óráig sütjük, ha szükséges közben pótoljuk még a vizet, hogy puhára tudjon párolódni. Nem sokkal a sütési idő vége előtt levesszük az alufóliát és kissé megpirítjuk a hús tetejét. Amint elkészült, deszkára emeljük a húst, néhány percig pihentetjük majd vékony szeletekre vágjuk.


Amíg a hús sül, elkészítjük a ribizliszószt, valamint a köretet, ami anyuék esetén sült újburgonya volt, ahogyan a recept javasolta.

Hozzávalók a ribizliszószhoz:
- 30-40 dkg ribizli
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál rum
- 2 evőkanál méz (vagy ízlés szerint)
- csipetnyi só

A leszemezett ribizlit egy kis lábasba öntjük. (Ha fagyasztott ribizlit használunk, akkor valószínűleg azt már mélyhűtés előtt leszemeztük. Olvasszuk ki és a levével együtt tegyük a lábasba.)
Közepes lángon kezdjük főzni. Ha már engedett egy kis levet a gyümölcs, ízesítsük mézzel és mustárral. Pár perc alatt összerottyantjuk és levesszük a tűzről. Hozzákeverjük a rumot és a csipetnyi sót. Még melegen kínáljuk a hús mellé.


Köszönöm a szép képeket, András! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése