2016. április 9.

Karamelles-almás tiramisu mézes lappal

Még mindig a húsvéti menü közzétételénél tartok. Bocsánat, kissé le vagyok maradva, mert közben új hobbimnak, a varrásnak is hódolok.

Ez a különleges desszert egy volt a sok közül húsvétkor, anyukámék asztalán a főétel után. Az eredeti receptet a Nők Lapja február 24-i számában találták. Apuval rögtön megjegyeztük, hogy pont jó lesz az ünnepre, hiszen nem tűnt bonyolult sütinek. Valóban, 1 óra alatt elkészíthető és bármilyen alkalomra tökéletes. Nagy előnye még hogy az alma helyett akár körtével, keményebb húsú őszibarackkal is rétegezhető.

  
Hozzávalók a mézes laphoz:
- 25 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 evőkanál méz
- 1 tojás
- fél teáskanál szódabikarbóna

A tészta hozzávalóit deszkán gyúrjuk össze, formáljunk cipót belőle és pihentessük 30 percet. Lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vastag téglalapnak. Egy sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral vagy egy tepsi hátoldalára terítsük rá. A sodrófára lazán csavarjuk rá a tésztát és így emeljük át, terítsük rá a sütőpapírra. 180 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt süssük készre, majd hűtsük ki.


Hozzávalók a rétegezéshez:
- 12 dkg kristálycukor
- 80 dkg alma
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 25 dkg mascarpone
- 2 nagy tojás
- 1 citrom leve

Az almákat héjával együtt vágjuk gerezdekre, emeljük ki a magházat és kockázzuk fel. 10 dkg cukorból egy magasabb falú serpenyőben készítsünk karamellt, vagyis olvasszuk meg a cukrot. Öntsük fel 2,5 dl vízzel - vigyázzunk, a gőz fel fog csapni - és kevergetve melegítsük tovább amíg felolvad benne a karamell. Adjuk hozzá a citrom levét, 1 teáskanál őrölt fahéjat és az almakockákat.  Kb. 8-10 perc alatt főzzük majdnem teljesen puhára az almát. Szűrjük le, tegyük félre a levet is.

A tojások sárgáját keverjük habosra 2 dkg cukorral, a másik kanál fahéjjal és a mascarponéval. A fehérjéket verjük kemény habbá, majd forgassuk össze a mascarponekrémmel.

Rétegezzük a desszertet tálba: mártsuk meg a darabokra tördelt vagy felcsíkozott mézes lapokat a karamelles lében, helyezzük alulra. Szedjünk rá almát, a mascarponekrém felét. Ismét mártott mézeslap, alma majd mascarponekrém következik. Tetejére mártott mézeslap és alma kerüljön.

Tálalás előtt 4-5 órán keresztül tároljuk hűtőszekrényben.


Megjegyzés: az újságban mindössze 5 dkg mascarponét írtak a krémhez. Nem tudom, szándékosan, vagy csak elírás volt, nekünk mindenesetre kellett hozzá a teljes kis tégelynyi, 25 dkg mascarpone.

Nagyon finom gyümölcsös-krémes édesség, hát még egy kis tejszínhabbal a tetején. :)                        



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése