2015. október 23.

Szabolcsi almás krumplileves

Réges-régi családi recept, nem is tudom, hogy eddig miért nem adtunk hírt róla. Gyerekkoromban gyakran volt terítéken, sőt lányságom utolsó ebédje is szabolcsi krumplileves volt. Emlékszem, készülődtem az esküvőmre, fodrász, smink és minden olyan teendő közepette, ami ilyenkor kell, anyukám főzte a levest, mert tudta, hogy ez az egyik kedvencem. Hát... ez sem ma volt. 2002-ben. :)

Azóta persze van sok-sok más kedvenc levesem - nagyon leveses lettem az utóbbi években - valószínűleg így felejtődhetett el ez a recept.


Múlt héten azonban eszembe jutott, mert ahogy már említettem, vendégeink voltak és valami különlegeset szerettem volna készíteni. Zárójelben jegyzem meg, hogy ez a leves eléggé megosztó a citromos-pikáns ízvilága miatt, és ez nagyon jól megmutatkozott múlt héten is. Nem mindenkinek nyerte el a tetszését, az egyszerű, magyaros gombalevesem sokkal jobban fogyott. :)

Az eredeti receptünket mindössze annyiban módosítottam legutóbb, hogy Szárika Natúr ételízesítőt is kevertem a levesbe, hogy minél többféle íz érvényesüljön benne. Levesekhez a legtöbb esetben ezt az ételízesítőt használom.


Hozzávalók:
- 50 dkg krumpli
- 2 savanykás alma
- 1/2 citrom leve
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- majoránna
- Szárika Natúr ételízesítő
- só
- cukor
- őrölt fehér bors

A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk és feltesszük vízben főni. Megszórjuk majoránnával, ételízesítővel, borssal.

Az almát kicsumázzuk és héjával együtt szintén felkockázzuk. Meglocsoljuk a kifacsart citromlével, nehogy megbarnuljon. Amint a krumpli megpuhult, hozzáadjuk az almát is a citromlével együtt és még 5 percig főzzük.

Ezután belekeverjük a tejföllel és 1/2 dl vízzel simára kevert lisztet. Jól kiforraljuk, végül cukorral és friss, felaprított petrezselyemmel ízesítjük.

Melegen is, hidegen is finom, bármelyik évszak kedvelt levese lehet.


A Vidék íze magazin 2012. októberi számában is megjelent ez a recept, méghozzá anyukám neve alatt. Ha megtalálom az újságot, lefotózom! :)

Frissítés 2015.10.26. 

Íme a Vidék ízében megjelent recept.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése