2015. október 7.

Sütőtökös joghurtban sült karaj

Az ősz egyik nagy ajándéka számunkra a sütőtök. Oldalunkon már jó néhány sütőtökös receptet találhattok, amelyeket igyekszünk egyre többfélére kibővíteni. Most láttam, hogy az egyik kedvencünk, a sütőtökleves még nem került bejegyzésre, ezt sürgősen pótolnunk kell! :)

Most azonban egy főételt szeretnék megosztani veletek, amelynek főszereplője mi más is lehetne, mint ez a szép sárga, édeskés, magas vitamintartalmú zöldség?


Ha már vitamin, szeretném kiemelni hogy a C-, B-, E-vitaminon kívül magas karotin és folsavtartalommal rendelkezik a sütőtök és ez utóbbi nem elhanyagolható a várandós kismamák esetében! Pocakos nőtársaim, fogyasszatok minél több sütőtököt, hiszen a folsav pótlása elengedhetetlen, ha kisbabátok lesz, segítségével elkerülhetők a súlyos velőcsőzáródási rendellenességek.

De vissza a recepthez, amelyet anyukám a Vidék íze magazin októberi számában talált meg és már múlt héten el is készítette ez alapján az ételt.

A receptet mindössze annyiban módosította, hogy a hús fűszerezéséhez a Szárika Sertéshús fűszerkeveréket választotta. Még évekkel ezelőtt kapta tőlünk ajándékba, látható, hogy a Szárika fűszerek legelső címkéje van az üvegén. Mivel ezek nagyon jó minőségű alapanyagból készült fűszerkeverékek, ezért viszonylag kevés is elég belőlük az ételek ízesítéséhez. Egy-egy üveg nekünk évekig elegendő, még úgy is hogy rendszeresen főzünk.


Hozzávalók:
- 60 dkg csont nélküli sertéskaraj szeletelve
- 1 kg tisztított sütőtök
- 1 nagy pohár joghurt
- 1 csokor újhagyma
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 1 gerezd fokhagyma
- Szárika Sertéshús fűszerkeverék
- olaj
- só

A karajszeleteket enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalukat megszórjuk kevés sóval, fűszerkeverékkel és félretesszük egy kicsit pihenni.


Közben a sütőtököt héjától megtisztítjuk, magját eltávolítjuk. Egyik felét kisebb kockára vágjuk, másik felét durvább reszelőn lereszeljük.

A hagymát felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk és ezeket összekeverjük. Beleöntjük a joghurtot, a kockára vágott és lereszelt tököt és a zúzott fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk és összedolgozzuk.

Egy sütőtálat kikenünk olajjal. Az aljába terítjük a zöldséges-joghurtos keverék felét, ráfektetjük a hússzeleteket, majd beborítjuk a maradék tökös keverékkel. Lefedjük a sütőtálat.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 90-100 perc alatt puhára sütjük.


Fogyaszthatjuk önmagában, vagy akár rizzsel, bulgurral. Cserépedényben is megsüthető!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése