2015. október 26.

Fokhagymás sütőtök krémleves

Imi unokatestvére, Zsuzsa körülbelül egy hete eljuttatott hozzám egy precízen megszerkesztett word dokumentumot, amely két receptet tartalmazott, fázisfotókkal illusztrálva. Mint kiderült konyhatündérkedett egy kicsit és két, gyorsan elkészíthető sütőtökös receptet osztott meg velem, amelyek az ő fejéből pattantak ki egy lazább, munkamentes délutánon.

A tejszínes-joghurtos málnatortája óta tudom, hogy az ő rögtönzéseire nagyon is oda kell figyelni! :)



A sütőtök krémlevese is nagyon ígéretesnek tűnik. Gyönyörű fotókat készített róla, legszívesebben befalnék egy jó nagy tálnyit belőle. A receptet átfutva pedig azt kell mondanom, hogy a dolgozó nők álma! Fél óra alatt készen van a leves a zöldséghámozással együtt.


Hozzávalók:
- kb. 1 kg sütőtök (tisztítva)
- 2 sárgarépa
- 100-150 ml főzőtejszín
- 1 kisebb fej fokhagyma
- friss gyömbér (kb. ujjnyi hosszúságú)
- só
+ pörkölt hántolt tökmag / dió / mandulapehely / napraforgómag

A tököt meghámozom, magját kikaparom, nagyobb darabokra vágom. A sárgarépát szintén megtisztítom, feldarabolom. Egy főzőedénybe teszem, feltöltöm vízzel, hogy ellepje. Megsózom és megfőzöm. Nem kell szétfőzni, kb. 10-15 perc alatt kész. Botmixerrel pépesítem, majd beleöntöm a főzőtejszínt és összerottyantom 2-3 percig.

A gyömbért apróra reszelem, a szálkás részt kidobom. A fokhagymát nagyobb darabokra vágom, s mindkettőt beleteszem a levesbe. Már nem főzöm tovább, mert kifő a gyömbér és a fokhagyma friss íze, hanem újra nekimegyek botmixerrel és jól összedolgozom.

Tálaláshoz durvára vágott diót / tökmagot / mandulapelyhet / napraforgómagot  pirítok.



Zsuzsa hobbija - többek között - a fotózás, és úgy látom, ételfotózásban is jeleskedik. Ha valakinek szüksége lenne rá, ne habozzon jelezni nekem. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése