2015. október 24.

Élményszüret Etyeken a Gasztrosétányon - 2015.10.23 - 25.

Töredelmesen bevallom, hogy még soha nem jártam Etyeken, pedig már rengeteget hallottam róla. Egyre híresebbek rendezvényei, az Etyeki Piknik nevű gasztro-bortúrák, amelyekre már sok-sok ismerősöm ellátogatott, csak nekem volt mindig valami más dolgom azokban az időpontokban.

Most viszont minden adott volt ahhoz, hogy megismerjem Etyek Gasztrosétányát: hosszú hétvége, napsütés, rendezvény Etyeken és egy férj, aki borospincéket szeretett volna látogatni ezen a szombaton...


Eleinte Egerbe, a Szépasszonyvölgybe terveztük utunkat, de miután kiderült, hogy ezen a hétvégén rendezik az Élményszüret Etyeken nevű programot, amelyen 13 nyitott pince várja a vendégeket, módosult a tervünk, mindössze 30 km-re távolodtunk el Budapesttől.

Október 23. és 25. között minden nap 10 órától körülbelül este 6 óráig lehet látogatni a rendezvényt a Gasztrosétányon, az Újhegyen.


Mivel mindketten borozni akartunk, eszünkbe sem jutott autóba ülni. A Kelenföldi buszpályaudvarról a 760-as jelzésű Volánbusszal Budaörsön és Biatorbágyon keresztül utaztunk Etyekig. Gyönyörű dombos tájakon haladtunk, a fák és bokrok ezerféle színben pompáztak.

Etyek, autóbusz-forduló megállónál szálltunk le, majd a főúton (Alcsúti út) balra fordulva máris megpillantottuk a fent látható Gasztrosétány kiírást, amely mutatta meddig kell sétálnunk, hogy jobbra fordulva máris a borok - és egyéb finomságok - útjára léphessünk.


A hivatalos programleírás így szól:

Az októberi hosszú hétvégén minden nap 10.00 órától nyitott pincékkel várja vendégeit a Gasztrosétány. A szüret zárásaként a legnemesebb borok mellett néhány pincében már újbort is lehet majd kóstolni. A sajtkészítés-bemutató mellett mindenki kipróbálhatja, milyen vajat köpülni, illetve a kicsik és nagyok is próbára tehetik magukat tökfaragásban és ékszerkészítésben is.
 

Ahogy említettem, hivatalosan meghirdetve 13 pince várja a vendégeket, mi természetesen nem tértünk be mindegyikbe. Egyrészt azokon a helyeken, ahol kóstoltunk valamit, elidőztünk egy darabig, így két nap sem lett volna elég, ha mind a 13 pincébe bemegyünk. Másrészt nem szerettünk volna doktor Zacher Gábornál ébredni reggel... :)

Ami nagyon fontos: a rendezvény ingyenes, csak az elfogyasztott ételekért-italokért kell fizetni. Minden ital kóstolható, és ha ízlik, a legtöbb helyen nagyobb kiszerelésben meg is vásárolható. Ha semmit nem kóstolunk és nem vásárolunk, legalább sétálunk egy kellemeset a szabadban. De nehezen hiszem, hogy bárki ellen tud állni a hívogató illatoknak, na és a szívélyes fogadtatásnak! Bárhova tértünk be, kedvesen, udvariasan üdvözöltek minket, mintha már ezer éve ismertük volna egymást.


Le fogom írni mind a 13 pince hivatalosan meghirdetett programját, azonban az egyiket, egészen pontosan a 2-es számút szeretném kiemelni a sorból. Ez nem más mint a Gradowski Birtok pincéje. Ide azért tértünk be, mert mustot szerettünk volna inni. Ittunk is nem egyet, nem kettőt, méghozzá a három nappal ezelőtt szüretelt cabernet sauvignon mustját. Ottmaradtunk egy időre.


Nagy Gábor, a tulajdonos - és traktoros és mindenes, ahogy ő mondta - mesélt az idei szőlőtermésről és arról, hogy pincészetükben hogyan készülnek a borok. Birtokuk a szekszárdi borvidéken, egészen pontosan Szálka község mellett található. Gábor kisfia, Boldizsár pedig lelkesen segített apukájának a kifogyott mustos flakonokat telire cserélni.

A meghirdetett program szerint náluk szekszárdi borok és újborok kóstolhatók és ez így is volt. A muston kívül újborként kadarkát kínált az ebéd mellé.


Gábornál ebédeltünk, ugyanis saját kezűleg grillezett nekünk szép szelet karajokat, zöldségeket, amelyeket ezután finom, mustos barnamártással locsolt meg. Isteni volt!

Az Etyeki Piknikeken a szekszárdi borokat jól kiegészíti a gasztro vonaluk a Gradowski Grill, így sem éhes, sem szomjas nem marad náluk senki.   

Köszönjük a szíves vendéglátást, Gábor!


Az 1-es számú Aubergine Pincéről ezt olvashattuk a programban:
- padlizsán- és zakuszkakrémes kenyér
- csángó gulyás szürkemarhából
- csúsztatott palacsinta

A padlizsán- és zakuszkakrémes kenyeret megkóstoltuk, finomak voltak! Nem akartunk éhgyomorra elkezdeni borozni.


Amikor náluk jártunk még nem voltunk éhesek, pedig tényleg ínycsiklandó illatok szálltak a levegőben. 

Kétféle fehérbort kóstoltunk: félédes sárgamuskotályt és édes kövérszőlőt. Nagyon kellemes volt a napsütésben a teraszon kortyolgatni a borokat.


A 3-as számúban, a Milán Pincében nem jártunk, ők az alábbiakkal várják a vendégeket:
- töltött káposzta
- töltött tormalevél háziasszony-módra
- házi almás pite
- házi szörpök és lekvárok
- pálinkakóstoló

 

 Nagyon kellemes kis helyen lehet megkóstolni a fenti finomságokat.


A 4-es számú állomás az Erdélyi Ízek Udvara, ahova éhesen érdemes érkezni. Többek között az alábbiakat kínálják:
- erdélyi miccs
- húsgombócos erdélyi csorba 
- szarvas- és vaddisznó szalámi
- házi csokik
- az etyeki Tátrai Pincészet bor- és mustkóstolója


De ahogy itt látható, ez csak egy része volt a teljes kínálatnak. A tábla mindkét oldala tele volt írva.


Az 5-ös számú helyre is csak bekukkantottunk, mert már túl voltunk az ebéden. Ami nagyon tetszett - a szépséges sonkákon kívül - hogy szinte folyamatosan Budapest Bár zene szólt Árpás Laci Sonkamester Pincéjében. 


Náluk a program szerint 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességeket, kemencében és grillen készült ételeket lehet fogyasztani többek között.

 

A Halmi Pince, amely a 6-os számot viseli a programban a Gradowski után a második kedvencem lett.  Ez a kép fogott meg legelőször. Ha nem olvasható a tábla, elárulom, az van ráírva, hogy 16 féle háziszörp. :)


Rápillantottam a szórólapra, amely azt írta:
- szörpök, gyógynövénye és teák vására
- házi sütemények és lekvárok kóstolója és vására

Több sem kellett, bementünk. És nem csalódtunk!


Egy hangulatos kis kuckóba csöppentünk, amelyben mindenen látszott, hogy szeretettel készült! Házi sütemények, teakeverékek, csodaszép szörpök mindez ízlésesen berendezett környezetben. Azonnal otthon éreztem magam.

Imi pálinkát kóstolt, valamint igazi, házi lekváros piskótatekercset - amit már napok óta emlegetett egyébként - én pedig levendulás rozéfröccsöt ittam. 

Ez valójában rozéfröccs volt levendulaszörppel ízesítve, tökéletesen eltalálva az ízek egyensúlyát.

Annyira sajnálom, hogy bent nem készítettem képet, de el voltam foglalva azzal, hogy mindent megnézegettem, megszagolgattam és elfelejtettem.

  

Mint ahogy a 7-es számú állomáson, a Takáts Pincében, ahova a ribizlibor csábított be minket. Én már teljesen tele voltam, nem akartam sem enni, sem inni, de a ribizlibornak és a kedves fogadtatásnak nem tudtam ellenállni. Egy konyhára hasonlító helységbe léptünk be, ahol éppen a levest tálalták - ha jól emlékszem, sütőtökleves volt - a ház ura kedélyesen töltögette a borokat, diólikőrt és az asztalra kikészítve, pálcikára szúrva birsalmasajtok kínálták magukat.

Az illatok, a melegség mind-mind ott tartott minket körülbelül húsz percig. A ribizlibor pedig egyszerűen felséges volt!


Utunk további részében már tényleg csak sétáltunk, olvasgattunk, hiszen semmi nem fért belénk. A 8-as számú, Kácsor Kíra Pince tábláját aprólékosan elolvastuk, megállapítottuk, hogy mindent megkóstolnánk a felsoroltak közül, de már csak a fejünket ráztuk. 

A program szerint náluk többek között az alábbiakkal lehet találkozni:
- házi rétes
- libatepertőkrémes kenyér
- pogácsa
- borkóstoló

Én láttam náluk gyümölcsöket is, kilóra lehet vásárolni.

 

A Rezeda terasz a 9-es számot viseli a tájékoztató szórólapon. Náluk a következőkkel találkozhatunk:
- az etyeki Anonym Pince borainak kóstolója
- házias ételek
- Retro bakelit parti

 

A 10-es számú, Debreczeni-Ferenczi Családi Borászatnál is sok finomságot kóstolhatunk:
- etyeki eszem-iszom
- szekszárdi borok kóstolója és vására
- házi készítésű ételek
- élő zene


Itt pedig egy ígéretes tábla látható közelről fotózva. :)


11-es számmal a Dvorák Pince szerepel a programban.

 

Rengetegen voltak náluk, de nem is csodálom. Ezt olvastam róluk:
- a tollfosztástól a tányérig - házias ételek, helyi alapanyagokból: csirkepörkölt nokedlivel, gulyásleves, csülkös-körmös pacal, sült kolbász, cigánypecsenye, palacsinta a ház lekvárjaival töltve
- lekvárvásár

Ha valaki nem éhes, ne menjen a közelébe. :) Ahogy láttam, a gyerekekre is gondoltak, ugrálóvárral, arcfestéssel, kézműves programokkal várják a fiatalabb vendégeket.


Az Etyeki Sajtútállomás, amely a 12-es számot viseli a programban, szintén érdekességekkel vár mindenkit:
- interaktív vajköpülés és sajtkészítés-bemutató
- sajtsaslik, sajttál


Valamint túródesszertet, tejfölt, túrót, házi lekvárokat is lehet náluk kóstolni, illetve vásárolni.


A mai napon az utolsó állomásunk a 13-as számú Rókusfalvy Birtok volt, amely rengeteg érdekes programmal készült:


- pohárral a kézben - rendhagyó pincetúra vezetett borkóstolóval
- tökfaragás kicsiknek és nagyoknak, gyereksarok
- friss házi pogácsa, szárnyas májkrém kenyérrel és sparheltben sült tök

Ez utóbbiról egy kevésbé sikerült képem van, viszont mindenképpen megmutatom, hátha el tudjátok képzelni milyen finom illat szálldogált körülötte.


Kézműves foglalkozás és vásár is volt náluk:
- Szilaj Eszter ékszerész: egyedi tűzzománc ékszerek készítése egész hétvégén
- Etyeki kézműves önképzőkör: kerámia ajándéktárgyak festése szombaton 12.00 - 16.00 óráig


 Ha valaki holnap kilátogat a rendezvényre, a legutolsó programon már nem tud részt venni, de azt gondolom, hogy ezen kívül is változatos, színes - és főleg illatos - dolgokkal találkozhat. És ne felejtsük: ma éjszaka 3 óráról 2 órára kell visszaállítani időmérő eszközünket, így holnap nyerünk egy órát! Az idő is hasonlóan gyönyörű lesz állítólag mint amilyen ma volt. Gasztro-bortúrára fel! :)


Mindenkinek köszönöm a figyelmet, aki végigolvasta kis beszámolómat, programajánlómat. A szervezőknek gratulálok, igazán jó kezdeményezés Etyekre, a Gasztrosétányra kicsalogatni az embereket. Mi először voltunk, de nem utoljára. Legközelebb a Piknikről jelentkezem. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése