2015. június 14.

Omlós epres szelet

Az utolsókat rúgja az idei eperszezon, így azt gondolom, hogy jövő májusig nem lesz több új epres receptünk a blogon. Legalábbis olyan nem, amihez friss, magyar epret használunk fel. Ezt a sütit apukám múlt héten készítette, akkor még viszonylag szép szemeket lehetett kapni a piacon. Talán van olyan olvasónk, aki még most is hozzá tud jutni ilyenhez és gyors, egyszerű epres süti receptet keres. Ez pontosan olyan. Szinte több idő leírni mint elkészíteni.


Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 24 dkg porcukor
- 6 tojás
- 30 dkg liszt
- csipetnyi só
- eper ízlés szerint

A vajat kihabosítjuk a porcukorral. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját egyesével hozzádolgozzuk a cukros vajhoz, majd apránként belekeverjük a sütőporral elvegyített lisztet is.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és kis adagonként beleforgatjuk a lisztes masszába. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát.

Az epret megmossuk, kicsumázzuk, ha nagyobb szemek, félbe vágjuk. Kirakjuk vele a sütemény tetejét - ne lepődjünk meg, ha sütés közben lesüllyed a gyümölcs.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.


Melegen is, hidegen is szépen szeletelhető, de minimum langyosra hűtve fogyasszuk. Egyszerű és gyors vendégváró sütemény. Apukám rétesliszttel készítette, nagyon finom volt azzal is.



1 megjegyzés:

  1. Ha egy picit belisztezzuk az epret, akkor nemsullyed le a sutemeny aljara.

    VálaszTörlés