2015. június 12.

Fehér csokis - epres piskótarolád

Amikor anyuék megkérdezték, hogy milyen sütit szeretnék szülinapomra, szerintem már tudták előre a választ. És nem is csalódtak, mert tényleg epreset kértem, ahogy minden évben. Május végi "gyerek" vagyok, így nagy szerencsém, hogy az egyik kedvenc gyümölcsöm pont a születésnapom környékén érik. 

Egy héten belül kétszer is megünnepeltek engem. Először pont aznap amikor születtem. Ez idén csütörtökre esett, így hétköznap lévén egy kis sütizést rendeztek nekem ezzel a fehér csokis-epres piskótaroláddal. Másodszorra pedig hét végén, amikor mindenki ráért, grilleztünk egyet a kertünkben. Akkor pedig vaníliás-epres tortával leptek meg.


A piskótatekercs receptjét anyukám a Vidék íze magazin 2013. májusi számában találta meg.

Hozzávalók a piskótához:
- 5 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 1 evőkanál keményítő
- 5 evőkanál cukor

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, a fehérjéket pedig kemény habbá verjük. A liszttel elvegyítjük a keményítőt és több részletben, a fehérjehabbal együtt óvatosan beleforgatjuk a sárgájába. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral és belesimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 20 perc).

Egy nedves konyharuhára borítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt és még forrón feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.


Hozzávalók a krémhez:
- 15 dkg eper + a díszítéshez
- 3 dl tejszín
- 1,5 csomag habfixáló
- 15 dkg fehér csoki
- 10 dkg porcukor (ha pl. Hulala tejszínt használunk, cukor már nem kell bele)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 lime héja

A fehér csokit gőz felett megolvasztjuk, langyosra hűtjük. A tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral habbá verjük, hozzádolgozzuk a habfixálót és belecsorgatjuk az olvasztott csokit. Addig verjük, amíg kemény habbá válik.

Körülbelül a harmadát tegyük félre. A maradékba belekeverjük a megmosott, megtisztított felaprított epret és a lime lereszelt héját. A kihűtött piskótát kitekerjük a konyharuhából, átemeljük egy tálcára és megkenjük az epres krémmel. Újra felcsavarjuk. Kívülről bevonjuk a félretett habbal, a tetejét kirakjuk eperrel.


Néhány órára hűtsük be, mielőtt tálalnánk, főleg ilyen melegben mint ami a napokban van. Ahogy a fotókon látható, anyuéknak kissé összeugrott a tejszínhabba csorgatott fehércsoki, de ez a tény az ízén semmit nem rontott. Finom volt és ami a lényeg: epres! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése