2015. június 9.

Eperfagyi

Kedves rokonunk, Eszti és barátnője Ági nagy munkában voltak múlt héten. Több mázsányi - na jó, ez kicsit túlzás, de tényleg csak kicsit - epret szedtek és befőzték eperdzsemnek. Szerencsére nem a teljes mennyiséget dolgozták fel, egy jó nagy adagot meghagytak eperfagyinak. A napokban úgyis tetőzött a júniusi kánikula, gondoltam, megosztom veletek a receptet, hátha valaki az utolsó adag finom édes magyar epret szintén fagyinak szeretné elkészíteni.

Eszti nagyon lelkesen fényképezett közben a telefonjával, szép kis fázisfotókat kaptam tőle, amelyből megmutatok néhányat, ízelítőként. Kezdjük a végeredménnyel. Így fog kinézni a fagyink. :)


Ez pedig a művelet eleje. A leszedett epret megmosva, kicsumázva lemérni. Egy hatalmas adag fagyihoz 3,5 kg eperre lesz szükségünk. Persze ez legalább két-három családnak bőven elegendő mennyiség, szóval nyugodtan lehet felezni-negyedelni.


De lássuk szépen sorban a teendőket.

Hozzávalók 8 db 800-900 g-os tejfölös vödörhöz:
- 3,5 kg tisztított friss eper
- 1 liter Hulala tejszín
- 3 dl víz
- 10-15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor

Az eperből 70 dkg-ot egy mély edényben botmixerrel vagy turmixgépben pürésítünk, a többit felekre-negyedekre vágjuk.



A pürésített eperhez hozzáöntjük a Hulala tejszínt (nem felvert állapotban!), a porcukrot, vaníliás cukrot és a 3 dl vizet - ezzel ki is öblíthetjük a tejszínes dobozt - majd alaposan összekeverjük. Beleborítjuk az aprított epret is és kanállal óvatosan, hogy ne nagyon törjük össze, jól összeforgatjuk az egészet.


Tejfölös vödrökbe vagy laposabb műanyag dobozokba adagoljuk és 3-5 órára a mélyhűtőbe helyezzük.

Vigyázzunk, hogy ne fagyasszuk túl, mert kemény lesz! Időnként ellenőrizzük, hogy elérte-e a fagyott-krémes állagot, és akkor már porciózhatjuk is tálkákba.


Vigyázat! Nagyon finom, eteti magát, nem lehet megunni! A bolti jégkrémekhez képest sokkal olcsóbb és egészségesebb, hiszen tele van friss eperdarabokkal.

Köszönöm a receptet Eszti és Ági! Nektek küldöm az alábbi dalt. :)





1 megjegyzés:

  1. epres fagyi, imádom. no jó, mindent ami eper, de ezt kicsit jobban. Köszönve a jó dzsemfix találmánynak, épp epret raktározok télire, gyorsan és finomat :) eperöntetnek is tökéletes fagyi tetejére. és itt most láttam gyömbéres és mentás verzióval, nézzétek http://glurl.co/befozok

    VálaszTörlés