2015. június 28.

Kapros-besameles újkrumpli

A Lajos Mari konyhája újságot lapozgatva úgy ahogy most írom, megkívántam ezt az újkrumplit. Nem nagy kedvencem egyébként, de ez a szaftos, kaporral díszített köret (főételként is fogyasztható) annyira megtetszett, hogy hamarosan el is készítettük Andrásommal.


Az alábbiak szükségesek hozzá:
1,3 kg apró szemű újkrumpli,
só,
őrölt fehér bors,
1 csokor kapor,
40 g vaj/margarin,
40 g finomliszt,
3 dl főzőtejszín,
1 ek. zöldséges ételízesítő,
1-2 kk. citromlé,
1-2 maréknyi reszelt sajt,
1 paradicsom a díszítéshez (ezt mi kihagytuk).


A krumplit megmossuk, enyhén sós vízben, héjában, ügyelve arra, hogy ne főjön szét, megfőzzük nagyjából 15 perc alatt, majd leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk és meghámozzuk. A kaprot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, néhány bóbitát félreteszünk a díszítéshez (ha akarunk), szakállkáit lecsipkedjük a szárakról, és finomra vágjuk.
Miközben a krumpli fő, a besamelhez felforrósítjuk a vajat/margarint, sárgára pirítjuk benne a lisztet, aztán beleszórjuk a kaprot, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve 1 percig pirítjuk (így érvényesül igazán az aromája - és az az illat..). Lehúzzuk a tűzről, először hozzáöntünk 3 dl vizet, csomómentesre keverjük, aztán hozzáadjuk a tejszínt, valamint az ételízesítőt, és kis lángon 2-3 percig főzzük. Utánasózzuk, őrölt fehér borssal és citromlével ízesítjük (ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés tejjel vagy vízzel hígíthatjuk).
Hőálló tálba tesszük a krumplit, hozzáöntjük a besamelt, megszórjuk egy kis reszelt sajttal, és pirulásig sütjük a 180-200 fokos sütőben.


Ha főételként fogyasztjuk, friss vegyes saláta illik hozzá. Mi egyben sült fasírtot készítettünk hozzá, jól illettek egymáshoz. :) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése