2015. június 8.

Eperkrémes muffin

Dius barátnőnk lepett meg minket ezekkel a dekoratív és nagyon finom eperkrémes muffinokkal az évadnyitó kerti partinkon. Két adagot sütött belőle, egy sima és egy csokis változatot. Mindkettő nagyon ízlett, de természetesen mint Gombóc Artúr, egy picit jobban kedveltem az étcsokis variációt. El is kértem Diustól a receptet, aki elmondta, hogy Horváth Eszter Desszertőrült című könyvéből készítette el a sütiket.


 Horváth Eszterről tudni kell, hogy a Sugar! designcukrászdák alapítója, divatstylist. Könyvében igazán látványos édességek szerepelnek, ám nem kell tőlük megijedni, hiszen Eszter egészen az alapoktól kezdve mutatja be, hogyan is lehet ezeket elkészíteni, díszíteni, formázni úgy, hogy biztosan sikert arassunk vele a társaságban. Éppen ezért kezdőknek is ajánlott ez a szakácskönyv.


Hozzávalók a muffinhoz:
- 310 ml (360 g) natúr joghurt
- 1 nagy tojás
- 65 ml napraforgó olaj
- 1,5 teáskanál vaníliás cukor
- 345 g liszt
- 200 g cukor
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
- fél teáskanál szódabikarbóna
- csipetnyi só

Ha csokis változatot szeretnénk készíteni, akkor 30 g lisztet 30 g jó minőségű cukrozatlan kakaóporra kell cserélni, valamint 100 g étcsokit apróra vágva vagy tördelve hozzáadni.

Egy mélyebb tálban robotgép segítségével keverjük össze a joghurtot, a tojást és az olajat. Egy másik edényben vegyítsük össze a száraz hozzávalókat és dolgozzuk ezt is a masszához. Csokis muffin esetén a végén adjuk hozzá a darabolt étcsokit.

Egy muffinsütő tepsi mélyedéseibe tegyünk muffinpapírokat majd osszuk el egyenletesen bennük a tésztát. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt süssük készre. Hűtsük ki a muffinokat.


Hozzávalók az epres krémhez:
- 500 g (fagyasztott) eper
- 75 g cukor
- 30 g vaníliás pudingpor
- 250 g vaj
- esetleg 300 ml tej

Ha fagyasztott eperrel dolgozunk, már előző nap vegyük ki a mélyhűtőből és tegyük egy tiszta ronggyal letakart szitába, amelyet egy edény fölé állítunk. Így jól ki tudjuk csöpögtetni az eper levét, amelyre szükségünk lesz. Másnap nyomkodjuk ki az eperből a maradék levét is.

A pudingport keverjük csomómentesre az eper levében (ennek hiányában a tejben) és a cukorral együtt főzzük fel egy lábasban. Az epret turmixoljuk simára és keverjük ezt is a pudinghoz. Hűtsük ki.

A vajat robotgéppel magas fokozaton keverve habosítsuk ki, majd kanalanként dolgozzuk bele az epres pudingot is. Csillagcsőrös habzsákba töltve a krémet díszítsük vele a muffinok tetejét.

Szórócukorral, csokidrazséval, cukorvirágokkal tehetjük még szebbé. Mindenképp hűtsük be pár órára mielőtt tálalnánk, hogy megszilárdulhasson a krém.


Köszönöm szépen a receptet, Dia! Na meg a finom sütiket!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése