2015. június 17.

Narancsos túrófánk

Egy kis füstölt sajtos sárgarépakrémes kitérő után egy bejegyzés erejéig visszakanyarodnék az édes sütikhez. Hetek óta megkaptam ugyanis Judittól ennek a fánknak a receptjét és a hozzá tartozó fotókat. Időközben azonban berobbant az eperszezon - azóta véget is ért - és egymás után gyártottuk az epres desszerteket, majd az azokról szóló posztokat. Így egy kicsit elfelejtődött a narancsos túrófánk.

Egyéb dolgok is történtek az elmúlt hónapban, például új családtag költözött hozzánk Matyi vizsla személyében, aztán két hétre rá Juditék is gyarapodtak egy golden retriever kölyökkel, aki Timba névre hallgat. Majd mindezek után Judit kisfia, Bobó bárányhimlős lett, a kánikula kellős közepén két hét karantén következett. Szóval nem unatkozunk. :)


De most végre sorrakerült a túrófánk is! Judit kétszer is megsütötte egymás után, mert első alkalommal nem fotózta le és olyan gyorsan elfogyott, hogy mire eszébe jutott a kép, már csak az üres tányért örökíthette volna meg. Nem csodálom, a hozzávalók a kép alapján nagyon finom lehet ez a süti.

Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 0,5 dl tej
- 2 tojás
- 1 alma
- 1 narancs reszelt héja
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1-2 evőkanál rum

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral és vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt almát, a narancshéjat, a tejet, a túrót és a rumot is. Apránként beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet. Végül a tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a lisztes masszába.

Egy edényben bő olajat melegítünk és amikor elérte a megfelelő hőfokot - egy cseppnyi tésztával ellenőrizzük - evőkanállal szaggassunk bele gombócokat a masszából. Vigyázzunk, mert sütés közben megnő a sütemények térfogata, ne legyenek szorosan az edényben! Süssük aranybarnára minden oldalukat, félidőben forgassuk meg a fánkokat.

Szűrőkanállal emeljük ki, csepegtessük le és helyezzük papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat. Majd rendezzük tálra a fánkokat és porcukorral szórjuk meg a tetejüket.


Judit szerint sűrűbb mint a hagyományos túrófánk, gondolom a beledolgozott almának köszönhetően. A kellemes narancsos íz miatt nem szükséges lekvárral enni, önmagában is finom.


Itt pedig az első képek egyike látható Timba kutyusról, ahogy Bobó ismerkedik vele. Nagyon jól megértik egymást. Biztos vagyok benne, hogy jó barátokká válnak majd az évek folyamán.

Köszönöm a receptet és a képeket, Judit!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése