2014. június 11.

Zöldborsó krémleves parmezánsajttal

Én kánikula idején gyümölcslevest ennék gyümölcslevessel, annak akár egyetlen változatát, a meleg étel csak ritkán vonz a forróságban. Ezzel talán nem is vagyok egyedül, de biztos sokan esznek szívesen mást is, mint hideg leveseket. Sőt, jó néhányan nem is szeretik a gyümölcslevest. Utóbbiaknak ajánlanám ezt az egyszerű és finom levest. 


Andrásom kedvencei közé tartozik a zöldborsó, ezt a levest is ő nézte ki. Anyukám zsenge borsóból ajánlotta, hogy levest készít, erre a változatra esett a választás. 
Következzen is a recept, mert bár a leves jó ízű, nem különösebben fotogén, így nem is tudtam jó képeket készíteni.

Hozzávalók:
2 közepes fej hagyma,
2 evőkanál olívaolaj,
50 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó,
2 gerezd fokhagyma,
1 dl főzőtejszín,
1 csokor petrezselyem,
só,
frissen őrölt bors,
10 dkg parmezán


A hagymát finomra vágjuk, és a tűzhelyre tett lábosba öntjük az olívaolajat. Alágyújtunk, és megfonnyasztjuk a hagymát, míg üvegessé válik. Hozzáadjuk a borsót, felengedjük 3 dl vízzel, majd 15-20 percen keresztül főzzük, míg a borsó megpuhul. A fokhagymát belereszeljük, hozzáöntjük a tejszínt, és ollóval belevagdossuk a megmosott, majd papírtörlővel leszárított petrezselymet.
Lehúzzuk a lángról, botmixerrel leturmixoljuk, majd főzzük még 5 percig. Ekkor sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a levest tányérokba merjük és parmezánforgácsokat vagdosunk rá a zöldséghámozóval.


Jól illik az édeskés borsóhoz a kesernyés parmezán. Érdemes megkóstolni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése