2014. június 9.

Szalonnás - juhtúrós, galuskával sült csirkemell - Alfonzóval

Ezt a receptet is a Vidék íze magazinnak köszönhetjük, mint olyan sok mást. Ha jól emlékszem, az áprilisi számban jelent meg bajor csirkemell néven. Apukám egészen biztosan április végén készítette el, mint ahogy az kiderült a fotókat visszanézve.

Az eredeti recepthez képest a juhtúró-tehéntúró arányát kissé megvariáltuk, aki szereti a juhtúrót, bátran tehet bele még többet is. Nekem nagyon tetszett, hogy a csirkepörkölt és a körete, a nokedli (galuska) együtt van tálalva, méghozzá juhtúróval és füstölt szalonnával megbolondítva.


És ha már galuska... Nem tehetek róla, de erről a szóról mindig Alfonzó remek Ványa bácsi paródiája jut eszembe, abból is Szemes Mari által, refrénszerűen ismételgetett híres mondata: "Eeej, ha ezt az én uram, Galuska Galagonya megérhette volna...!". Fergeteges, a mai napig nem tudom megunni.

Ha valaki nem ismerné, itt megnézheti, jó szórakozást hozzá. :)



És most térjünk vissza a recepthez. Az alábbi adag 4 hatalmas étvágyú emberke részére vagy 6 normál adagot kedvelő számára ajánlott. Nagyon-nagyon laktató étel, talán nem is most, a legnagyobb kánikulában kellene elkészíteni, hanem inkább hűvösebb napokon.

Hozzávalók:
- 1 kg csirkemellfilé
- 25 dkg füstölt, húsos szalonna
- 15 dkg tehéntúró
- 25 dkg juhtúró
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- pirospaprika
- só
- őrölt bors
- 4 tojás
- 35 dkg liszt
- olaj / zsír
- tejföl

A csirkemellfilét felkockázzuk, félretesszük. A szintén kockára vágott szalonnát egy lábasban zsírjára sütjük, ha kell, kiegészítjük egy kis olajjal vagy zsírral. A sült szalonnát kiemeljük egy tányérra.


A visszamaradt zsiradékban üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és megszórjuk pirospaprikával. Belekeverjük a csirkemellet és kevergetve fehéredésig sütjük. Ekkor felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sóval és őrölt borssal ízesítjük, és fedő alatt addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. Ha kell, időnként pótoljuk az elfőtt vizet.

Közben a tojásból, lisztből és egy csipetnyi sóból lágy nokedlitésztát készítünk. Ha kell, kiegészítjük egy kevés vízzel. Enyhén sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük és leszűrjük. Összeforgatjuk egy pici zsírral vagy olajjal, a kétféle túróval és a szalonnával. Amint a hús megpuhult, belekeverjük a pörköltet is.

Egy tepsit, vagy sütőtálat kikenünk olajjal vagy zsírral és beleöntjük a nokedlis pörköltet. Tetejét meglocsoljuk bőven tejföllel és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.


Házi savanyúsággal a legfinomabb. Így ettük mi is, anyukám csemegeuborkájával és karfioljával, amelyet úgy tett el tavaly, hogy kimaradt a kedvenc receptjéből elég sok savanyúság lé. Ennek örömére kitalálta, hogy karfiolt, valamint paprikát is savanyíthatna benne. Nagyon jól tette!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése