2014. június 23.

Csirkemell sárgabarackmártással

Kislány koromban nem tudtam elképzelni, hogy jön össze a hússal a gyümölcs. A gyümölcs levesnek jó, meg sütibe meg úgy magában. De húshoz? Aztán anyáék egyik ebédre Barackos husit csináltak. Rögtön megszerettük. Aztán jött a töltött dagadó meggyszósszal, azért is odavagyunk. Rájöttünk, hogy a hús és a gyümölcs remekül kiegészítik egymást.
Ennek egyik ékes bizonyítéka a csirkemell sárgabarackmártással. Őszintén szólva a képbe szerettünk bele a Lajos Mari konyhája c. receptújság idei 2. számában. Mint egy költemény... Beindult tőle az ember nyáltermelése. :)

Mi nem tudtunk elég jó képet készíteni, de azért ez sem rossz :)

A hozzávalókon egy kicsit módosítanunk kellett, mert nagyon savanyúnak éreztük a mártást, a változtatás követően az alábbiakból áll ez a finomság (4 személyre):
4 fél csirkemellfilé (600 g)
1. ek. szárnyasfűszersó
2 ek. olívaolaj
500 g sárgabarack
3 ek. méz
2 ek. fehérborecet
1 ek. szójaszósz

bors
chilipor (ezt mi kihagytuk, de aki szereti a csípőset, kipróbálhatja)
1 ek. étkezési keményítő
1 dl száraz fehérbor
1-2 szál petrezselyem/citromfű a díszítéshez

A pihe-puha csirkemellek
A finom sárgabarackmártás

A csirkemelleket leöblítjük, bedörzsöljük a fűszersóval. Meglocsoljuk az olajjal, letakarjuk, és 20-25 percig (akár egy egész éjszakán át) a hűtőszekrényben pácoljuk.
A mártáshoz a sárgabarackokat megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Mérsékelt tűzön, aranybarnára pirítjuk a mézet (ügyeljünk arra, hogy meg ne égjen, mert keserű lesz tőle az étel!). Hozzáadjuk a borecetet, a sárgabarackot, a szójaszósz, 1-2 csipet sót, ízlés szerint a chiliport és frissen őrölt fehér vagy rózsaborsot. Lazán összekeverjük, élénk tűzön 3-4 percig forraljuk. 1 dl hideg vízben eldolgozzuk a keményítőt, a barackhoz keverjük, és csak addig forraljuk (1 perc), amíg bársonyos sűrűségű lesz. Fedő alatt melegen tartjuk.

A gyönyörű rizskockák

A csirkemellek alól nagyobb serpenyőbe öntjük a pácolajat, felforrósítjuk, beletesszük a húsdarabokat, meghintjük frissen őrölt borssal, és élénk tűzön, fedő nélkül mindkét oldalukat megkapatjuk (2+2 perc). Alájuk öntjük a bort, fedő alatt további 8-10 percig pároljuk, végül lapos tálra csinosítjuk, részben bevonjuk a barackmártással, és petrezselyemmel vagy citromfűvel díszítve azonnal tálaljuk.
Egyszerű párolt vagy mazsolás rizs illik hozzá.


A recept azt írja, hogy meggyel, nektarinnal, szilvával is remek ez az étel. Szerintem ki is fogjuk próbálni. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése