2014. június 4.

Vaníliás-epres torta

Már-már hagyomány, hogy szüleimtől születésnapomra epres tortát kapok. Talán nem véletlen, hogy az eper a kedvenc gyümölcsöm, hiszen éppen akkor születtem, amikor szezonja van. Az elmúlt években általában csokis-epres tortát sütöttek nekem anyuék, idén viszont egy habkönnyű vaníliás változattal leptek meg.



Azt, hogy megleptek, szó szerint kell érteni, hiszen nem számítottam rá. A szülinapokat általában egy hétvégi ebéd során szoktuk megünnepelni, azonban ez most különböző elfoglaltságok miatt tolódik. De hogy ne maradjak fülhúzás és édesség nélkül, anyuék múlt hét csütörtökön titokban megsütötték ezt a tortát és még aznap, a szokásos heti látogatásunk alkalmával elővarázsolták és felköszöntöttek vele.



A képen látható, hogy milyen hatalmas tortát kaptam! És mégsem maradt belőle semmi, hiszen olyan könnyed a tölteléke, hogy nyugodtan meg lehet enni belőle egyszerre egy nagy szeletet is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy aznap hatan csak kicsivel több mint a felét ettük meg, másnap viszont elfogyott a maradék is.



A torta alapja egy 6 tojásos piskóta, a krémje hidegen készíthető vaníliapuding, a díszítés pedig EPEEEER! Nagyon jó hármas kombináció.

Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- csipetnyi só

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral együtt fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük. A lisztet és a tojásfehérjét apránként beleforgatjuk a cukros tojássárgájába, vigyázva, hogy ne törjön össze a hab és csomómentes legyen a massza.

Egy 26 cm átmérőjű sütőformát kivajazunk-lisztezünk és beleöntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig, tűpróbáig sütjük. Ne nyissuk ki a tűpróba előtt a sütőt, mert összeesik a piskóta.

Amint megsült, távolítsuk el róla a sütőformát és hagyjuk kihűlni. Vágjuk ketté.



Hozzávalók a krémhez:
- 4 csomag főzés nélküli pudingpor (pl. Dr. Oetker Aranka)
- 8 dl tej
- fél kg eper

A pudingport a tejjel habverő segítségével krémesre keverjük. Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, csumáját eltávolítjuk, majd kisebb darabokra vágjuk.

Az egyik piskótalapot tányérra rendezzük körézárunk egy csatos tortaformát, akár azt amelyikben sütöttük. Megkenjük a krém felével, megszórjuk az eperrel, majd rásimítjuk a krém másik felét. Az egészet befedjük a második piskótalappal, kissé rá is nyomkodjuk.

Hozzávalók a torta befedéséhez:
- 1 csomag piros tortabevonó zselé / expressz tortabevonó zselé
- fél kg eper

Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, csumáját eltávolítjuk majd szeletekre vágjuk. Kirakjuk vele a torta tetejét.

A zselét a csomagoláson látható útmutató szerint elkészítjük (az expressz máshogy készül mint a sima), majd ezzel leöntjük az epret.

Néhány órára hűtőbe helyezzük a süteményt. Végül a tortakarikát eltávolítjuk és tálalhatjuk a tortát.


Így nézett ki belülről. Látszik, hogy vékony szeleteket nem is lehet vágni belőle, hiszen tele van gyümölccsel és krémmel. Finom volt, felvesszük a repertoárba!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése