2014. június 25.

Töltött karalábé

Bár ez az étel igazán tavasszal a legfinomabb, amikor a legzsengébb a karalábé, de szerencsére még mostanában is hozzá lehet jutni friss, ropogós zöldséghez, olyanhoz ami nem fás.

Gyerekkoromban nagyon nem szerettem a töltött karalábét. Főzelékre emlékeztetett és most hogy belegondolok, talán azért mert főzelék. Kiegészítve hússal, amit akár feltétként is értelmezhetünk. Mostanában sem eszem túl gyakran, de múltkor amikor anyuéknál jártam, éppen ez készült. Náluk maradtam ebédre és befaltam egy nagy tányérral a friss töltött karalábéból. Mondanom sem kell, olyan jól esett, hogy el is gondolkodtam rajta: gyakrabban kellene fogyasztanom.


Hozzávalók:
- 8 db zsenge karalábé a zöldjével együtt
- 40 dkg darált hús
- 8 dkg főtt rizs
- 1 tojás
- 2 dl tejszín / tejföl
- 1 liter húsleves
- 1 evőkanál vaj
- 1,5 evőkanál liszt
- 1 nagy csokor petrezselyem
- só
- őrölt bors

A karalábét meghámozzuk és a gyökér felőli résztől kezdve kanállal mélyedést vájunk bele. A kivájt darabokat félretesszük. A leveleket megmossuk és csíkokra vágjuk. Aki szereti a levélbe göngyölt tölteléket, félretehet néhány nagyobbat, hogy megtölthesse.


A húst összedolgozzuk a rizzsel, tojással, apróra vágott petrezselyemmel. Sóval és borssal ízesítjük. A kivájt karalábékat megtöltjük a keverékkel, a kimaradt töltelékekből formázhatunk további gombócokat vagy a félretett karalábélevelekbe göngyölhetjük.

A kivájt karalábédarabokat egy lábas aljára szórjuk, a tetejükre helyezzük a megtöltött zöldséget, húsgombócokat. Rászórjuk a karalábéleveleket is. Aláöntjük a húslevest és fedő alatt lassú tűzön főzzük - puhára pároljuk a töltött karalábékat.


Ekkor szűrőkanállal kiemeljük a gombócokat egy tálra. A felhevített vajban világosra pirítjuk a lisztet és ezzel berántjuk a visszamaradt levet. 1,5 - 2 dl vízben elkeverjük a tejszínt vagy tejfölt és ezt is hozzáöntjük. Jól kiforraljuk.

Visszahelyezzük a gombócokat és további 5 percig főzzük még.  Forrón tálaljuk és tányérunkon még megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel.


Anyu nem szokta levélbe göngyölni a kimaradó tölteléket, csak kis gombócokat formál belőle. Inkább beleaprítja a levelet a főzelékbe.

Kolléganőm szokott főzni kifejezetten karalábélevél főzeléket is. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése