2014. június 27.

Cukkinis-gombás metélt szalonnával

Zöldséges, mégis laktató tésztaétel a szalonnának köszönhetően, nyári napokon egy tányérnyi bőven elég belőle.

Már többször is említettem, hogy nagyon szeretjük a zöldséges tésztákat. Mindegy hogy paradicsomos, tejfölös vagy fokhagymás-olívaolajos alappal készül a szósz.


Ezt a receptet anyuék az egyik gasztronómiai magazinban találták, ha kiderítem, hogy melyikben, akkor megírom. Egy nagy adagot félretettek nekünk, hogy megkóstolhassuk, véleményezhessük. Mindkettőnknek nagyon ízlett, ezért is gondoltam, hogy megérdemel egy saját bejegyzést annak ellenére, hogy van már jó néhány zöldséges tészta receptünk a blogon.

Hozzávalók:
- 50 dkg hosszúmetélt
- 1 csokor újhagyma
- 25 dkg gomba
- 2 zsenge cukkini
- 1 piros kaliforniai paprika
- 4-5 zsályalevél
- néhány szál petrezselyem
- 10 dkg húsos szalonna vékonyra szelve
- 2-3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só
- bors

A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és még melegen összekeverjük egy kevés olívaolajjal.


Miközben a tészta fő, a szalonnát egy mélyebb serpenyőben zsírjára sütjük, rádobjuk a karikára vágott újhagymát, a zúzott fokhagymát és a felaprított zsályát. Kevergetve pirítjuk 1-2 percig.

Hozzáadjuk a karikára vágott cukkinit, a vékonyra szeletelt gombát és a felkockázott paprikát is. Folyamatosan kevergetve-rázogatva nagy lángon 3-4 percig pirítjuk.

Sóval és borssal ízesítjük. A végén hozzáadjuk a felaprított petrezselymet is. Elzárjuk a gázt és lefedve hagyjuk néhány percig párolódni a saját gőzében.


Reszelt parmezánnal tálalva a legfinomabb, de persze sajt nélkül is nagyon ízletes. Akár több féle gombával is elkészíthetjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése