2015. április 2.

Virslis lencseleves

Nemcsak szilveszterkor szeretjük a lencselevest, hanem az év bármelyik napján. Tudom, hogy főleg akkor van hagyománya, éjfélkor lencsét kell enni, hogy ne szűkölködjünk anyagi javakban a következő évben. Mi nagyon lelkesen kanalazzuk befelé olyankor a lencsét és hála Istennek - lekopogom - ha nem is gazdagodtunk meg, de eddig nem szorultunk meg soha anyagilag. Soha ne legyen rosszabb! Ha ehhez hozzájárul a szilveszteri lencseleves, akkor ezen ne múljék, minden év végén ott fog gőzölögni a tányérunkban.


Most viszont, ahogy közeledik a húsvét, ismét aktuális lehet. Na nem a lencse miatt! Hanem a benne főtt füstölt hús miatt. Biztosan sokan jártatok már úgy, hogy húsvétkor nem fogyott el a sonka, csülök, füstölt oldalas - ki mivel várta a vendégeket - és már unalmas volt napokig kenyérrel, tormával, tojással enni. Pontosan ilyen esetekre megfelelő ez a leves, amolyan sonkamentő.

Hozzávalók:
- 25 dkg lencse
- füstölt hús ízlés szerint
- 2 pár virsli
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- só
- bors
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 púpozott evőkanál liszt
- mustár ízlés szerint

A lencsét előző nap áztassuk be bő, hideg vízbe.


Másnap szűrjük le és mossuk át a lencsét. Tegyük bele egy fazékba a megtisztított, karikára vágott sárga- és fehérrépával valamint egészben hagyott vöröshagymával, babérlevéllel, zúzott fokhagymával, és a kockára vágott nyers füstölt hússal együtt (ha főtt füstölt húsunk van, akkor ráér a főzési idő közepén hozzáadni). Öntsük fel két és félszeres vízzel és közepes lángon, félig lefedve tegyük fel főni. Ízesítsük sóval, borssal.

Főzzük addig, amíg a lencse majdnem teljesen megpuhul, ez akár másfél-két óra is lehet. Olajból és lisztből készítsünk világos rántást, keverjünk bele mustárt, és adjuk hozzá a leveshez. Negyed óra - húsz perc alatt forraljuk ki, közben dobjuk bele a karikára vágott virslit is. Amint elkészült, dobjuk ki belőle a vöröshagymát. Ha valaki szereti, ecettel, citromlével savanyíthatja.



Hideg helyen napokig eláll és napokig jól esik enni, főleg ilyen hideg, szeles időben, mint amilyen mostanában részünk van.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése