2015. április 20.

Feketeerdő torta

... ami nem a németországi Fekete-erdőről kapta a nevét. Hogy pontosan miről, az a Wikipedia szerint a mai napig nem tisztázott, maximum az egyik alkotóelemnek lehet köze a Fekete-erdőhöz. Például a cseresznyepálinkához, amellyel az 1930-as években elterjedt torta alapját locsolták meg, vagy a tortát díszítő csokireszelékhez, mert az a Fekete-erdőre hasonlít.


Megmondom őszintén, én még nem nagyon gondolkodtam az eredetén, bőven megelégedtem azzal, hogy olyan hozzávalókból áll, amelyeket külön-külön is szeretek, de együtt még finomabbak. A sok-sok hófehér tejszínhab, sötétbarna csokoládé és vörös meggy ráadásul még színben is nagyon jól kiemeli egymást.

A Vidék Íze magazin 2015. márciusi számában dupla oldalon csodálhattuk meg ezt a gyönyörű tortát. Anyu egyből bele is szeretett és rögtön kijelentette, hogy ez lesz az egyik desszert húsvétra. Neki is álltak apuval megcsinálni és itt a fotókon láthatjátok a végeredményt.


Hozzávalók a tésztához:
- 6 tojás
- 17,5 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 4 dkg keményítő
- 4 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 4 dkg olvasztott vaj

Az egész tojásokat a cukorral együtt gőz felett habosra keverjük, majd jéghideg vízbe állítjuk az edényt és folyamatos keverés közben lehűtjük. Beledolgozzuk a keményítővel, kakaóval, fűszerekkel elvegyített lisztet, végül a langyos olvasztott vajat is. Kivajazott-kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt kerek sütőformába simítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Még melegen kiborítjuk a sütőformából, kihűtjük, majd 3 lapra vágjuk.


Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg meggybefőtt + díszítéshez
- 2 evőkanál cseresznyepálinka
- 1 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál keményítő
- 4 + 6 evőkanál cukor
- 7,5 dl tejszín
+ díszítéshez csokoládéforgács

A meggyet leszűrjük, amit díszítésre szántunk, tegyük félre. A levéből 2,5 dl-t összekeverünk a citromlével és felforraljuk. A keményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a cukrot majd beleöntjük a citromos meggylébe és egy percig forraljuk. Belekeverjük a meggyszemeket és teljesen kihűtjük.


A tejszínből és a 6 evőkanál cukorból kemény habot verünk. Az első tortalapot tányérra rendezzük, vékonyan megkenjük a habbal. A maradék tejszínhabból nyomózsákba töltünk egy adagot és a tortalap külső peremétől indulva 3 koncentrikus kört rajzolunk rá, egymástól 1,5 - 2 ujjnyi távolságra. A köztes részt kitöltjük a meggytöltelékkel. Ráhelyezzük, kissé rányomjuk a második tortalapot, ezt meglocsoljuk pálinkával. Megkenjük tejszínhabbal, a tetejére helyezzük a harmadik lapot. A maradék hab nagy részével körbekenjük a tortát, teljesen befedjük vele. A tetejére habrózsákat nyomunk, végül a maradék meggyel és a csokiforgáccsal díszítjük süteményünket.

Tálalás előtt tartsuk hideg helyen.

A fenti képen pedig a szakácsokat-cukrászokat láthatjátok teljes harci díszben. Anyu és apu francia és olasz kötényben készültek a húsvétra, Benőke pedig teljes lelkesedéssel vállalta a kukta szerepét.

Igazán finom sütiket készítettek így hármasban. :) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése