2015. április 10.

Lúdláb torta meggymártással

Még névnapomra készült ez a hatalmas habos, csupa-csoki torta. Mindenki tudja rólam, hogy mennyire szeretem a csokoládét és apukám lúdláb tortáját, ezért úgy gondolták a szüleim, hogy ezzel nem foghatnak mellé. Kerestek egy másik receptet, hogy ne mindig ugyanazt a lúdláb tortát süssék meg és íme, ezt találták:


Csokis és habos mint a másik, viszont ebben a tortában minkét alkotóelemből több van benne, ami nem árt neki, sőt! Persze csak elvetemült édességrajongóknak ajánlom. Aki inkább a sós ízeket kedveli, annak nagyon tömény lehet ez a torta. Még úgy is, hogy tálaláskor finom, karamelles meggymártással kell meglocsolni.

A receptet a Vidék Íze magazin 2012. novemberi számában találták.


Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet sütőpor

A tojásokat egy tálba ütjük és a cukorral együtt fehéredésig habosítjuk. Több részletben beleforgatjuk a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet, csomómentesre kavarjuk. Egy 24 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és beleforgatjuk a masszát. 160 fokra előmelegítet sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 liter tejszín
- 1 üveg meggybefőtt (7 dl-es)
- 2 evőkanál porcukor

Vízgőz felett kevergetve összeolvasztjuk a kis darabokra tört csokoládét a vajjal és a porcukorral. Langyosra hűtjük.

Két evőkanál porcukorral felverjük a tejszínhabot. Amikor kezd sűrűsödni, belecsurgatjuk a csokis-vajas keveréket és kemény csokis habot verünk belőle. A végén óvatosan beleforgatjuk a lecsepegtetett, kimagozott meggybefőttet is. A kihűlt, kettévágott piskóta közé töltjük a krémet. A felső piskótát óvatosan helyezzük rá a csokis-meggyes habra, ne nyomjuk meg!


Hozzávalók a csokibevonathoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj

A kisebb darabokra tördelt csokoládét egy edénybe tesszük és a vajjal együtt összeolvasztjuk vízgőz felett. Az olvadt csokit rácsurgatjuk a torta tetejére, egy kés segítségével elsimítjuk.

A kész tortát tálalás előtt tegyük hűtőbe, legalább 3-4 órára, hogy megdermedjen a habos réteg és a csokibevonat. Ez alatt készítsük el a meggymártást.

Hozzávalók a meggymártáshoz:
- 1 üveg meggybefőtt (7 dl-es)
- 2 evőkanál cukor

Egy mélyebb, száraz serpenyőben megpirítjuk a cukrot, majd felöntjük a befőtt átszűrt levével és összeforraljuk. Végül beleöntjük a kimagozott meggyszemeket is és néhány percig főzzük a mártást. Kihűtjük.

Tálaláskor a tányérokra szedett tortaszeletek mellé adjunk 1-1 kis merőkanálnyi meggymártást.


Nem egy fogyókúrás darab, azt meg kell hagyni. De nagyon finom és csokiiiis! Ez a lényeg. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése