2015. március 30.

Gofri

Ritkán teszünk közzé olyan ételreceptet, amelynek elkészítéséhez valamilyen speciális eszköz szükségeltetik. A gofri a kevés ilyen recept egyike, ugyanis ehhez be kell szerezni egy gofrisütőt. Anélkül sajnos nem tudjuk elérni a gofrira jellemző mintázatot és kívül ropogós, belül puha állagot.

Anyukáméknak már hosszú évek óta van ilyen sütőjük, ha jól tudom, már a másodikat nyúzzák. Nagyon megéri az árát - bőven elég egy olcsóbb fajtát megvenni - hiszen nemcsak édes gofrit lehet benne készíteni, hanem pl. sajtos tallért, köretként burgonyatócsnit... Tehát többféleképpen hasznosítható szerkezet. :)


A gofrikészítés apukám feladata a családban. Édes gofri esetén mindig ugyanazt az alapreceptet használja, a sajtos tallér majd egy külön bejegyzés tárgya lesz.

Hozzávalók:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 tojás
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 0,5 liter tej
- kevés rum

A tojásokat, a cukrot és a vajat robotgéppel keverjük habosra. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a rumot, majd felváltva dolgozzuk bele a sütőporral elkevert lisztet és a tejet. Sima, csomómentes, puha tésztát kell kapnunk.


A gofrisütő leírásában található instrukció alapján készítsük el a süteményünket. Nálunk ez úgy működik, hogy olajjal/zsírral át kell kenni a sütő felületét, majd a fedelét lecsukva fel kell melegíteni. Amint megfelelően bemelegedett, gofrinként 2 evőkanálnyi masszát csorgatunk bele, újra rázárjuk a tetejét és kb. 3 perc alatt aranybarnára sütjük.


Frissen fogyasztva a legfinomabb, ízlésünknek megfelelően megkenhetjük mogyorókrémmel, olvasztott csokival, ehetjük friss gyümölcsökkel, porcukorral megszórva... vagy akár úgy is ahogy mi ettük legutóbb: tejszínhabbal és Méhes-Mézes málna lekvárral. :) Nagyon finom volt, az édes tejszín és a pikáns málna lekvár jól kiegészítette egymást.

A lekvárról bővebben ezen a linken tájékozódhattok. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése