2015. március 10.

Nyírségi gombócleves

Úgy látszik, családunkban most van a burgonyagombócos levesek szezonja. Múltkor zellerkrémlevest főztem tepertős burgonyagombóc betéttel, anyuék pedig ugyanazon a hétvégén készítették el a képen látható alföldi gombóclevest, amit én szintén nagyon szeretek. Laktató, zöldséges-húsos raguleves, szinte egytálétel, már csak 1-2 palacsintát kíván utána az ember.


Borjúhússal készítve a legfinomabb, de természetesen sertéscomb felhasználásával is nagyon ízletes. Levét kevés tejszínnel lágyítjuk és citrommal tesszük pikánssá.

Hozzávalók a leveshez:
- 20-30 dkg borjúhús / sertéshús
- 20-30 dkg borjúcsont / sertéscsont
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 zellerszár
- 20 dkg csiperkegomba
- 10 dkg zöldborsó
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 dl tejszín
- 3 evőkanál liszt
- olaj
- só
- bors
- fél citrom leve
- Szárika Sertéshús fűszerkeverék

A borjúcsont / sertéscsont elhagyható, de ha belefőzzük a levesbe, jobb ízt ad neki.



A húst kisebb kockára vágjuk és a csonttal együtt enyhén sós vízben feltesszük főni egy fazékban. A sárgarépát, fehérrépát, gombát megtisztítjuk, karikára vágjuk, szeleteljük, majd a borsóval és a darabokra vágott zellerszárral együtt hozzáadjuk a leveshez, amikor a hús félig megpuhult. Ízlés szerint további sóval, őrölt borssal és a fűszerkeverékkel ízesítjük.

Amíg a zöldségek és a hús fő, elkészítjük a burgonyagombócot.

Hozzávalók a burgonyagombóchoz:
- 20 dkg burgonya
- 5 evőkanál liszt
- 1 tojás
- 1 kis csokor petrezselyem
- só
- bors

A megtisztított, kis kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Még melegen áttörjük, kissé kihűtjük. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, felaprított petrezselymet, sót, borsot és összedolgozzuk. Néhány percre félretesszük a masszát.

Ekkorra már szinte teljesen megpuhult a zöldség és a hús. Egy kis lábasban vagy serpenyőben az olajon megpároljuk a megtisztított, apróra vágott hagymát, megszórjuk liszttel és világos rántást készítünk. Felöntjük a tejszínnel, jól összekeverjük és hozzáadjuk a leveshez. Beleöntjük a citromlevet is, majd jól kiforraljuk.


A krumplis masszából kis gombócokat formálunk és beledobjuk a levesbe. Néhány perc alatt megfőnek, feljönnek a felszínre. További két-három percig forraljuk a levest, a végén pedig eltávolítjuk belőle a csontokat és ízlés szerint további apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk is.


Igazán különleges ízt adott a levesnek a Szárika Sertéshús fűszerkeverék, amely csakúgy mint a többi Szárika termék, ez sem tartalmaz hozzáadott sót, ízfokozót. Ami viszont megtalálható benne, az a paszternák, vöröshagyma, sárgarépa szárítmány, fokhagymapor, curry, fűszerpaprika, borsikafű, majoránna, mustárliszt, koriander, őrölt fűszerkömény, kakukkfű, őrölt feketebors, és gyömbér. Fantasztikus válogatás!

A termékről további információkat ezen a linken olvashattok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése