2015. március 5.

Zöldborsós sertésszelet

Egyszerű húsétel, amit akár hétköznap, munka után is elkészíthetünk a családnak. Nálunk évente egyszer-kétszer szokott előfordulni, de olyankor amikor megfőzöm, mindig elgondolkodom rajta, hogy vajon miért nem csinálom többször? Hiszen finom, laktató és gyors.

Mindig is szerettem a magyaros-szaftos húsételeket, például a paprikás csirkét, bakonyi sertésbordát. Ezekhez bármilyen köret jól illik, a nokedlitól kezdve a párolt rizsen át a tésztáig. Ehhez a zöldborsós szelethez azonban szinte mindig tarhonyát készítek, valahogy ezzel szoktuk meg.


Egy Horváth Ilona-féle receptet dolgoztam át a saját ízlésünk szerint még évekkel ezelőtt és ez lett belőle.

Hozzávalók:
- 6 szelet sertéskaraj vagy comb
- fél kg zöldborsó
- egy kis fej hagyma
- só
- bors
- liszt
- pirospaprika
- Szárika Magyaros fűszerkeverék
- 2 evőkanál tejföl
- petrezselyem
- olaj

A Szárika Magyaros fűszerkeverék a következőket tartalmazza: vöröshagyma, póréhagyma szárítmány, fokhagymapor, majoranna, bazsalikom szárítmány, fűszerpaprika, őrölt fűszer köménymag, petrezselyemlevél szárítmány paradicsompor, őrölt feketebors.

További információ ezen a linken található a termékről.


A hússzeleteket kiklopfoljuk, mindkét oldalukat sózzuk-borsozzuk és lisztbe forgatjuk. Egy nagyobb edényben olajat hevítünk. A húsok mindkét oldalát hirtelen átsütjük, fehéredésig, majd kiemeljük és egy tányérban félretesszük.

A visszamaradt lisztes olajban megpároljuk a megtisztított, felaprított hagymát. Megszórjuk pirospaprikával és még egy kevés liszttel. Jól összekeverjük és visszatesszük rá a hússzeleteket. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és ízesítjük a fűszerkeverékkel. Lefedve, időnként megkeverve közepes lángon főzzük-pároljuk a hús.

A zöldborsót egy másik edényben sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és hozzáadjuk a húshoz. Tovább főzzük, míg a sertésszeletek is megpuhulnak, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet. Ezután belekeverjük a 2 evőkanál tejfölt, jól kiforraljuk a szaftját, végül megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel.


Ennyire egyszerű. Elronthatatlan és nagyon ízletes. Megállja a helyét vasárnapi ebédnek is. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése