2012. október 1.

Sütőtök a sütőből

Ez a gyors bejegyzés részben azért jött létre, hogy megmutassam nektek Mazsi szép őszi tökös-virágos kompozícióját. Szerintem kezdjünk ráhangolódni arra, hogy ma már igenis október van, még ha az időjárás nem is ezt mutatja. Itt az ősz, és tudom, hogy sokan nem szeretik, de próbáljuk megtalálni benne a szépséget.
Például ilyent:


Az ősszel együtt megérkezik étrendünkbe a sütőtök is, aminek felhasználási területe hatalmas és nem a halloween-i töklámpásra gondolok. :)
Nyersen saláták, sütve-főzve pedig levesek, sütemények, tészták, lekvárok, rizottók húsokhoz panír is készülhet belőle.

Ezt például tudtátok róla?

"A magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz, a 30-38 százalékot is eléri. Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.....

Csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos más felhasználási módra lenne lehetőség. Felhasználja a cukrászipar és a konzervipar is, például kedvelt bébiételek, ivólevek készülnek belőle. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például a belőle főzött leveshez szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér is illik. Krumplit kiváltható köret, püré is készülhet belőle alkalmanként, ez esetben rozmaringgal is lehet ízesíteni. Édességként a hagyományos téli fűszerek, a gyömbér, a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg adhat aromát neki.
Magja pörkölve finom és egészséges "rágcsa", a tökmagolajat pedig salátákba használhatjuk.
A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetőek, például palacsintatésztába forgatva, olajban sütve különleges csemegét lehet készíteni belőle.
Gyümölcsízekbe is főzik, hogy egy-egy aromásabb, de drágább gyümölcsből készült lekvárnak, íznek tömeget adjon. Otthon elkészíthető különlegesség lehet a töklekvár, vagy tökdzsem: cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel főzve."


Forrás: HáziPatika.com


Én most a legegyszerűbb, mindenki által ismert felhasználási módját szeretném bemutatni: a sült sütőtököt.
Nagyon sokáig nem szerettem, Imi viszont igen. Ezért mindig rá hárult az elkészítése. De aztán nem tudtam ellenállni sütőből szálldogáló finom, édes illatoknak és mindig belekóstoltam. Mára már ott tartok, hogy elmondhatom: szeretem a sütőtököt. Frissen, forrón az igazi.

A sütőtököt megmossuk, két felé, majd kisebb darabokra vágjuk. Magját kikaparjuk. Egy tepsibe egymás mellé helyezzük a tököket, vizet öntünk alájuk, tetejüket megszórjuk porcukorral (nem sokkal, hiszen a sütőtök elég édes). A tepsit lefedjük és 150-180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg az illata elkezd szállingózni a lakásban. Ekkor általában már puha, de ha nem, akkor süssük tovább puhulásig.
Ez után a tepsit fedetlenül toljuk vissza a sütőbe és grill fokozatra kapcsolva pirítsuk meg a tökök tetejét. Vigyázzunk, nehogy megégjen!


A képen látható az ősz másik nagy ajándéka is: a dió. Ennek nálunk leginkább Vilma és Frakk örül. Naphosszat tudnak állni a fa alatt és várni, hogy lepotyogjon egy-egy szem, amit ők utána - nem ám ott helyben - a teraszon feltörhetnek és megehetnek. Mi meg nem győzünk kijárkálni az udvarra, hogy megelőzzük a kutyákat és legalább néhány szemet megmentsünk magunknak is. :)



2 megjegyzés: