2012. október 27.

Kelkáposzta főzelék

Ha valami gyors és laktató ételt kell csinálnom, akkor mindig a főzelék jut eszembe. Legtöbbször zöldborsó és zöldbab készül nálunk, mert ezek mindig vannak a mélyhűtőben. Harmadik helyen viszont a kelkáposzta áll, természetesen friss zöldségből.

Vannak, akik nem szeretik, mert túlságosan nehéz ételnek tartják, leginkább a puffasztó hatása miatt. Aki erre érzékeny, elkerülheti a kellemetlen tüneteket úgy, hogy a kelkáposzta első főzővizét leönti.
Sokan fokhagymával, majoránnával főzik, én a teljesen natúr, legegyszerűbb változatra esküszöm.


Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta (nálunk kisebb fej)
- 2-3 db krumpli
- só
- őrölt kömény
- pirospaprika
- zsír vagy olaj
- liszt

A kelkáposzta külső héját eltávolítom, majd a zöldséget négy felé darabolom és kivágom belőle a torzsáját. A megmaradt leveleket vékonyan felcsíkozom.
A krumplit megpucolom, kockákra vágom.

Egy viszonylag nagy edénybe rétegesen beleteszem a kelkáposzta csíkokat és a krumplikockákat, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Sóval és őrölt köménnyel fűszerezem. Félig lefedve közepes lángon addig főzöm amíg a krumpli és a káposzta is megpuhul. Ha kell, pótolom az elfőtt vizet.

Ekkor zsírból/olajból és lisztből rántást készítek, megszórom pirospaprikával és belekeverem a főzelékbe. Jól kiforralom. Ha túl sűrű lenne, még lehet higítani vízzel.


Nálam ennyi az egész. Legtöbbször tojást eszünk mellé, vagy éppen semmit. Nekem bőven elég egy üres főzelék minden nélkül, nagyon jól tudok lakni vele úgy is. Pörkölttel és fasírttal is finom.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése