2012. október 28.

Rózsatorta


Aki jobban ismer engem, az tudja, hogy én nem vagyok oda a nagyon krémes sütikért. Ha semmilyen krém nincs benne, az sem baj. Ilyen sütemény például a rózsatorta, amit apukám szokott készíteni, és mindig nagyon finom. Ezért soha nem készít csak egy adagot.


A rózsatorta hozzávalói 6 személyre:

A tésztához:
50 dkg liszt
2 egész tojás
1 tojássárgája
4 dkg vaj
5 dkg porcukor

3,5 dkg élesztő
2 kockacukor
1 dl tej
reszelt citromhéj
1 csomag vaníliás cukor

A krémhez:
10 dkg cukor
10 dkg vaj



A süti a következőképpen készül:
Az élesztőt a kockacukorral és fél dl langyos tejjel felfuttatjuk, 10 dkg liszttel elkeverjük, kis cipót formálunk belőle, lisztezett deszkán vagy tálban, konyharuhával letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük. A maradék lisztet a 2 egész tojással és a tojássárgájával, a vajjal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és egy csipet sóval jól összedolgozzuk, hozzáadjuk a megkelt cipót, és azzal is alaposan eldolgozzuk. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk, ha nem, egy kevés langyos tejet adunk hozzá. Alaposan meglisztezett deszkán kb. fél cm vastagságú, minél szabályosabb téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, megkenjünk a krémmel - azaz a cukorral habosra kevert vajjal - és a téglalap hosszabb oldala felől kezdve nem túl szorosan feltekerjük. A tekercset 3-4 cm hosszú darabkákra vágjuk, vágott felületükre fordítjuk, alul egy kissé összenyomjuk - hogy a krém ki ne folyjon belőle - és egy kivajazott, lisztezett, kerek tortaformába, egymástól némi távolságra körkörösen lerakjuk. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen addig kelesztjük, amíg a csigák-rózsák egymásba nem "nőnek". Ekkor előmelegített, forró sütőbe tesszük (200-220 fok), és kb. 50 percig sütjük. Hústűvel ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. 


A vaníliás cukrot feloldjuk a maradék tejben, kivesszük a tortát a sütőből, megkenjük vele a rózsák tetejét és közét, további 5 percre visszatesszük a sütőbe, mígnem gyönyörű, aranybarna színt kap. A formában hagyjuk kihűlni, lehúzzuk a tortakarikát, tálra csúsztatjuk, és így kereken tálaljuk.
A rózsatorta remek kiegészítője a reggeli kakaónak, kávénak vagy tejeskávénak, hűvös estéken pedig a meleg teának.



A Lajos Mari - Hemző Károly féle könyvben az a megjegyzés is szerepel a recept végén, hogy a rózsatorta tulajdonképpen a klasszikus "darázsfészek" egyik változata, csak sokkal mutatósabb.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése