2012. október 16.

Csemege uborka Keleti Andrea módra

Tavaly készítettük el legelőször a csemegeuborkát. Néhány üveggel vettünk a boltban is, hátha nem sikerül jól a házi készítésű ubi. Ahogy azt már többször említettük, anya gyakran forgatja a Vidék íze újságot, így az első uborkás receptet is ebből nézte ki. Egy "táncos" uborkát nézett ki, ugyanis az újság Keleti Andreának tulajdonította a csemegeubi receptjét.Idén már nem vettünk "pótuborkát", mivel ezen kívül készítettünk még egy fajta uborkát, és olyan finomak lettek, hogy nem is vágytunk a boltira. Hamar el is fogyott, úgyhogy idén nagyjából 60 üveg csemegeuborka készült. Természetesen ebből jut Beáéknak, Nagyinak és néhány ajándéknak is jó lehet. Így szól a recept a befőző automata gépezet használata nélkül:

Hozzávalók 12 db 7,2 dl-es üveghez:
5 kg 6-8 cm-es uborka
3 l víz
4 dl 10 %-os ecet
5 evőkanál cukor
2 evőkanál só
babérlevél
kapor
fűszerkömény
feketebors
mustármag
koriandermagAz apró uborkákat megmosom, kefével vagy szivacsdörzsivel is megsikálom. Az üvegek aljába kaprot teszek és szorosan egymás mellé állítom az uborkákat. Üvegenként fűszerezem. A 7,2 dl-es üvegekbe 2 babérlevelet, 6-8 szem fűszerköményt, 3-4 szem feketeborsot, 8-10 szem mustármagot és ugyanennyi koriandermagot teszek.
Elkészítem az alaplevelet: hidegen elkeverem a vizet, sót, cukrot és az ecetet, majd szétmerem az üvegekbe. Fogok egy nagy, lapos lábost, aminek az aljára konyharuhát teszek, belepakolom az üvegeket, majd az üvegek feléig feltöltöm hideg vízzel a lábost. Amikor már majdnem forr a víz, tehát gyöngyözik, el lehet zárni a tűzhelyet. Az üvegeket be kell fedni tállal, vagy bebugyolálni konyharuhákkal. A lényeg, hogy melegben maradjanak. Néhány nap után ki lehet a dunsztból csomagolni az üvegeket és kitenni a kamra polcára.


Idén ketten is részt vettünk a készítésnél. Én szorgosan tépdestem a kaprot az üvegekbe, anya a magokat szórta, majd hárman, Andrásommal kiegészülve dugdostuk szorosan az uborkákat az üvegekbe.3 megjegyzés:

 1. Szia! ehhez szeretnék hozzászólni. Én is így készítettem, de az edénybe 5 üveg fért , pedig a legnagyobb fazekat vettem, amit kapni lehetett, fedővel.Így többször kellett forralni, pakolgatni az üvegeket. Most vettem egy befőző automatát. Egyszerre 14 üveget tudok belerakni, és bár árammal működik, gazdaságos, mert a hőfokot be tudom állítani. Előző esetekben volt olyan, hogy kissé túlfőztem az üvegek tartalmát.Persze én a befőző automata olcsóbb változatát vettem, ...Nagyon megéri, mert gyors a befőzés, nagy segítség. A receptet köszönöm, ki fogom próbálni. Biztosan nagyon izletes!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen ezt a nagyon hasznos tanácsot! Lehet, hogy meg is lepjük anyukánkat egy befőző automatával, hiszen leginkább ő jeleskedik a csemege uborka elkészítésében a családból. És ha nekiáll, akkor ipari mennyiséget készít! :)

   Törlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés